11.04.2009

Σταύρος Καλογιάννης: Η Κυβέρνηση καταργεί την περιβαλλοντική δέσμη του ΥΠΕΧΩΔΕ για την μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων


Απαράδεκτη, χαρακτήρισε ο Βουλευτής κ. Σταύρος Καλογιάννης την απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος να καταργήσουν την περιβαλλοντική δέσμη του ΥΠΕΧΩΔΕ για την μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων και να την αντικαταστήσουν με καθαρά εισπρακτικά μέτρα.
Μιλώντας σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό “Αθήνα 9,84” ο Σταύρος Καλογιάννης ανέφερε: «Ως ΥΠΕΧΩΔΕ, τον περασμένο Ιούλιο, είχαμε ανακοινώσει περιβαλλοντική δέσμη μέτρων για:
Περιβαλλοντικά τέλη κυκλοφορίας, ως αντικίνητρο για την κυκλοφορία παλαιών ρυπογόνων αυτοκινήτων
Ανανέωση του στόλου των οχημάτων και απόσυρση παλαιών
Εφαρμογή «πράσινου» δακτυλίου στην Αθήνα και στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.
Η δέσμη αυτή στηριζόταν σε ολοκληρωμένο Σχέδιο που είχε εκπονηθεί και ανακοινωθεί το 2008 και περιελάμβανε: Μέτρα για τον έλεγχο των εκπομπών από τις οδικές μεταφορές, Μέτρα για τη βιομηχανία, Μέτρα για την κεντρική θέρμανση, Μέτρα για την παρακολούθηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Στη συνέχεια, είχε συσταθεί Ομάδα Εργασίας στο ΥΠΕΧΩΔΕ, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των συναρμόδιων Υπουργείων, επιστήμονες, καθηγητές Πολυτεχνείου, με στόχο την εξειδίκευση των μέτρων για τον έλεγχο των εκπομπών από τις οδικές μεταφορές. Δηλαδή τα μέτρα του ΥΠΕΧΩΔΕ είχαν τύχει μελέτης σε βάθος και ευρείας διαβούλευσης.
Η Κυβέρνηση, δείχνοντας για ακόμη μια φορά την προχειρότητα που την διακρίνει, προχώρησε χωρίς καμία μελέτη σε μια ρύθμιση που στοχεύει μόνο στην αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού χωρίς καμία περιβαλλοντική διάσταση. Εν αντιθέσει με την δική μας ρύθμιση η οποία δεν επιβάρυνε τον κρατικό προϋπολογισμό αφού το όλο πρόγραμμα ήταν αυτοχρηματοδοτούμενο και είχε καθαρά περιβαλλοντικό χαρακτήρα.
Παράλληλα τονίζεται ότι δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα σε χιλιάδες επιχειρήσεις σε ολόκληρη την χώρα που ασχολούνται με την εμπορία και ανακύκλωση αυτοκινήτων καθώς και σε δεκάδες χιλιάδες πολίτες οι οποίοι είχαν προγραμματίσει την απόσυρση των αυτοκινήτων τους».
Για το θέμα αυτό ο Σταύρος Καλογιάννης κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: