7.13.2008

ΕΙΚΟΝΙΚΑ






Γράφει ο Κίτσος Μπουασσονάς


Τα «δωράκια»
Σίγουρα δεν περιμέναμε το σκάνδαλο της SIEMENS για να μάθουμε ότι όσοι ασχολούνται με την πολιτική δέχονται και κάποια «δωράκια».
Στην Αθήνα παίρνουν «φουρνάκια», εδώ παίρνουν «αρνάκια».
Έχουν δίκιο οι κτηνοτρόφοι που διαμαρτύρονται.
Πώς να τα βγάλει πέρα ο κτηνοτρόφος όταν το μισό κοπάδι το τρώνε οι λύκοι και το άλλο μισό το «τρώνε» τα «τσακάλια»;
Γεγονός είναι ότι κάνουν «παστρική» δουλειά. Δεν αφήνουν κανένα ίχνος. Δεν υπάρχει τσιμπούσι που στο τέλος να μην ακουστεί η φράση: «μάζεψε και τα κόκαλα σε μια σακούλα για τα ...σκυλιά».

Θα «πληρώσουν;»
Έχουν και οι καιροί γυρίσματα. Στη ζωή όλα είναι κύκλος. Όσοι πίστεψαν ότι μια ζωή μπορούν να κοροϊδεύουν τον κόσμο, θα διαπιστώσουν σύντομα ότι τα πράγματα αλλάζουν.
Άλλωστε όπως λέει και ο Πετράν ο αναγραμματισμός της λέξης SIEMENS είναι ΝΕΜΕSΙS που σημαίνει τιμωρία.
Τελικά, όλα εδώ πληρώνονται. (Όπως δείχνει τουλάχιστον η λέξη)

«Πωλούνται» σπίτια και χωράφια
Άρχισαν να κάνουν την εμφάνιση τους κάποιες αγγελίες για πώληση σπιτιών και χωραφιών στα χωριά. Πάντα υπάρχει ο «ντόπιος» μεσάζων που «εξυπηρετεί» τον απόδημο.
Το γεγονός αυτό δεν θα είχε ιδιαίτερη σημασία αν δεν το συνόδευαν φήμες για τη «καθαρότητα» των τίτλων ιδιοκτησίας.
Ακούγεται, ότι με την μέθοδο της «χρησικτησίας» κάποιοι «επιτήδειοι» μοιράζουν ξένες περιουσίες στους συγγενείς τους. Με το αζημίωτο φυσικά.
Φρόνιμα θα ήταν όσοι απόδημοι έχουν χρόνια να επισκεφτούν τον τόπο τους, να φροντίσουν για τις περιουσίες τους διότι υπάρχει κίνδυνος να διαπιστώσουν ξαφνικά ότι το σπίτι και το χωράφι του παππού τους, ανήκει στα ανίψια του γείτονα που κατοικούν στην Αθήνα.
Έχω την εντύπωση ότι το επάγγελμα του δικηγόρου και του συμβολαιογράφου στο τόπο μας, τα επόμενα χρόνια θα γνωρίσει «μέρες δόξης λαμπρές».

Με τις πέτρες...
Με λιθοβολισμό κινδυνεύουν να τιμωρηθούν τα στελέχη του Πασοκ αν δεν αλλάξουν. Ο κόσμος του Πασοκ είναι θυμωμένος με τα καμώματα τους. Ή θα κάνουν αυτοκάθαρση ή θα τους πάρει ο κόσμος με τις πέτρες όπως τους υπενθύμισε και ο πρόεδρος τους.
Μπρος γκρεμός, πίσω ρέμα και από πάνω ...βροχή οι πέτρες.

Κατασχέσεις
Είπε και άλλα ο πρόεδρος του Πασοκ τελευταία που έκανε τα λαμόγια να χάσουν κάθε ελπίδα να (ξανά)δραστηριοποιηθούν στο κόμμα. Εκείνο το «Η περίσσια περιουσία των στελεχών να κατάσχεται υπέρ του δημόσιου»
έκανε αρκετούς να βλέπουν ως μόνη λύση τη δημιουργία ενός νέου κόμματος και μάλιστα σύντομα. Πριν τις επόμενες δημοτικές εκλογές. Για να πάρουν το χρίσμα βέβαια. Διαφορετικά θα κατέβουν ως ανεξάρτητοι.
Λαμόγια ενωμένα, ποτέ νικημένα.

Υπερβολές
«Γεια σου Βασίλη Γιόγιακα μεγάλε νομάρχα όλων των εποχών Θεσπρωτίας» έλεγε και ξανάλεγε μετά κάθε «στροφή» ο τραγουδιστής στην εκπομπή της ΕΡΤ 3 «Κυριακή στο χωριό» που βρέθηκε στην Πλαταριά. Πιστεύω ότι ο νομάρχης θα ένοιωσε άβολα με τον ενθουσιασμό του καλλιτέχνη και να μη χρειάστηκε να απολογηθεί για το μέγεθος του παραγόμενου έργου στον ενάμιση χρόνο της θητείας του στη νομαρχία, που να τον καθιστά των μεγαλύτερο όλων των εποχών.
Πολλές φορές οι υπερβολές φέρνουν αντίθετο αποτέλεσμα από το επιθυμητό.

«Πολιτιστικές εκδηλώσεις» 1
Εκδήλωση για το «περιβάλλον και τα δένδρα» διοργάνωσε το «μουσείο» Φοινικίου. Θέμα προσιτό σε όλους με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού όλοι σχεδόν έχουμε ένα δένδρο στο κήπο μας που το φροντίζουμε.
Είχε προηγηθεί μεγάλη προετοιμασία. Τηλέφωνα, Προσωπικές προσκλήσεις, καταχωρίσεις στο τοπικό τύπο, αφίσες, ανακοινώσεις στο τοπικό ραδιόφωνο που καλούσαν τον κόσμο να συμμετάσχει στην εκδήλωση.
Αποτέλεσμα, 15 περίπου άτομα βρέθηκαν στη πλατεία του χωριού ( δηλ. ούτε οι «διοργανωτές» με τους συγγενείς τους) ανάμεσα τους και ο νομάρχης Θεσπρωτίας. Από τους μόνιμους κατοίκους του Φοινικίου παρευρέθηκε μόνο ο πρόεδρος του χωριού.
Εκδήλωση με την μάνα, τον πατέρα, τον θειο και τον ξάδελφο, περισσότερο με οικογενειακή μάζωξη μοιάζει παρά με τοπική εκδήλωση «φορέα».
Η «οικογένεια» πάντως θεωρεί την εκδήλωση πετυχημένη.
Ίσως η λέξη «απαξίωση» να έχει και άλλες κρυφές έννοιες που δεν γνωρίζουμε.
Όταν κάτι δεν λειτουργεί σωστά ή διορθώνεται ή διαλύεται.
Εκτός των φρούτων...που σαπίζουν και πέφτουν.

«Πολιτιστικές εκδηλώσεις» 2
Μετά την «τεράστια συμμετοχή» που είχε η εκδήλωση για το δένδρο,(Φωτο) μαθαίνουμε ότι, τον Αύγουστο τα ίδια άτομα ετοιμάζουν νέα εκδήλωση που την ονόμασαν «Συνάντηση της Νεολαίας του Φοινικίου».
Τώρα, αν το τελευταίο παιδί στο χωριό γεννήθηκε πριν 55 χρόνια δεν έχει καμία σημασία.
Όπως δεν έχει καμία σημασία να θέλει κάποιος να τραπεζώσει τους συγγενείς του στο χωριό.
Αρκεί τα τσιμπούσια να μην τα ονομάζει «πολιτιστικές εκδηλώσεις» και να μην έχει την απαίτηση να τα επιχορηγεί το κράτος.
Συμφωνείτε κύριε νομάρχα;

«Ερπετά»
Σίγουρα ο Βασίλης ο Γιόγιακας είναι νομάρχης όλων των Θεσπρωτών. Ανεξάρτητα αν τον ψηφίσαν ή όχι, πρέπει να είναι κοντά σε όλους.
Όταν όμως βλέπω κάτι «λαμόγια» να τον «κυκλώνουν» και να ζητωκραυγάζουν υπέρ του, τότε αρχίζουν να με «ζώνουν τα φίδια».
...και οι σαύρες .

«Μαγειρέματα» 1
Σύμφωνα με την παροιμία που λέει ότι: «Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν», έτσι και εδώ κάποια παιδιά που έχουν μάθει όχι μόνο να μη πεινάνε αλλά και να τρώνε καλά, άρχισαν τα μαγειρέματα για τις επόμενες δημοτικές εκλογές. Άλλωστε το καλοκαίρι ενδείκνυται για τέτοιου είδους συζητήσεις.
Οι τσιπούρες και τα λαβράκια στα παραθαλάσσια κέντρα δεν κατεβαίνουν εύκολα αν δεν συνοδεύονται εκτός από τον λευκό οίνο και από τις ανάλογες παπαροσυζητήσεις για το «καλό του τόπου».

«Μαγειρέματα» 2
Έχουμε λοιπόν συζητήσεις σε ορεινά και παραθαλάσσια δροσερά ταβερνάκια. Έχουμε όμως και «εν πλω» συζητήσεις. Αγαθή σύμπτωση θέλει τα στελέχη του συνασπισμού στο Φιλιάτι, στην πλειοψηφία τους, να διαθέτουν «πλεούμενο». Το γεγονός αυτό, ίσως να είναι και ο λόγος που διατηρούν άριστες σχέσεις με τον δήμαρχο Σαγιάδας αφού τα περισσότερα πλεούμενα βρίσκουν «καταφύγιο» αλλά και «εξορμούν» από το λιμανάκι της Σαγιάδας.
Για την ιστορία πάντως αναφέρουμε ότι, η «πτώση» του Τσουκάτου άρχισε από την «επίσκεψη» που έκανε σε «πλεούμενο».
Και «Τσουκάτους» η περιοχή μας έχει αρκετούς.

Δωρεάν ασύρματο INTERNET στη Θεσπρωτία
Όπως ανακοίνωσε ο Αντώνης Μπέζας το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών μέσω του Προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας», θα εγκαταστήσει σε 160 σημεία σε όλη την Ελλάδα δωρεάν πρόσβαση στο ασύρματο internet, για δύο χρόνια σε πρώτη φάση.
Στο πλαίσιο αυτού του έργου θα υπάρξουν κοινόχρηστοι χώροι (πλατείες, πεζόδρομοι, κλπ) και στη Θεσπρωτία στους οποίους ο καθένας θα μπορεί να χρησιμοποιεί δωρεάν το ασύρματο internet. Έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουν επιλεγεί τα σημεία, ενώ έως το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση.
Το είπαμε και το ξανάλεμε. Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Και είναι τόσο ορμητικό που θα παρασύρει όλη τη «σαβούρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: