7.07.2008

Εγκαινιάστηκε το Κέντρο Εκμάθησης Υπολογιστών της Microsoft στην Ηγουμενίτσα


Παρουσία του Υφ. Οικονομίας Αντ. Μπέζα εγκαινιάστηκε το Σάββατο 5/7 στην Ηγουμενίτσα το πρώτο στην ελληνική περιφέρεια Κέντρο Εκμάθησης Υπολογιστών από την Microsoft΄΄ Ελλάς.
Η πρόσβαση για όλους τους Ηπειρώτες είναι ελεύθερη και δωρεάν. Η Ηγουμενίτσα αποτελεί την πρώτη πόλη στην ελληνική περιφέρεια (μέχρι τώρα λειτουργούν μόνο δύο παρόμοια κέντρα στην Αθήνα) στην οποία η Microsoft λειτουργεί κέντρο εκμάθησης υπολογιστών, ενώ σε αυτό το κέντρο θα μπορούν να φοιτούν πολίτες και από τους τέσσερις νομούς της Ηπείρου. Το σημαντικό,δε, είναι ότι θα δίνεται προτεραιότητα φοίτησης σε ευαίσθητες κατηγορίες ατόμων, οπως οι μετανάστες, οι άνεργοι και οι πρόσφυγες.

Το κέντρο δημιουργείται στο πλαίσιο του "Προγράμματος απεριορίστων δυνατότητων" της Microsoft Ελλάδας, έπειτα από καθοριστική παρέμβαση του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας, Αντώνη Μπέζα.


ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
κ. ΑΝΤΩΝΗ ΜΠΕΖΑ
ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΗΣ MICROSOFT ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ


Κυρίες και Κύριοι,

Για την Κυβέρνηση, αποτελεί βασική προτεραιότητα η ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών και η αποτελεσματική ενσωμάτωσή τους στην οικονομία και την κοινωνία της χώρας μας. Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει διανύσει πολύ σημαντικό δρόμο στην αποτελεσματικότερη αξιοποίηση της πληροφορικής και ειδικότερα στον τομέα του γρήγορου Internet – των ευρυζωνικών δικτύων. Το 2004 η διείσδυση του γρήγορου Internet έφτανε μόλις στο 0,1% του πληθυσμού. Σήμερα όμως, περισσότεροι από 1.000.000 συμπολίτες μας χρησιμοποιούν καθημερινά το γρήγορο Internet. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, ήδη έχουμε ξεπεράσει το κρίσιμο μέγεθος του 11% του πληθυσμού σε ό,τι αφορά τη διείσδυση της ευρυζωνικότητας.

Δημιουργούμε και χρηματοδοτούμε υποδομές σε όλη την περιφέρεια. Σε Δήμους όλης της χώρας, όπως στην Ηγουμενίτσα. Δημιουργούμε μια Ψηφιακή Ελλάδα. Και αυτόν το στόχο υπηρετούμε με την Ψηφιακή Στρατηγική (2006-2013) που ήδη διανύει το τρίτο έτος εφαρμογής της. Το νέο πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση» του ΕΣΠΑ αποτελεί το χρηματοδοτικό εργαλείο που θα συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων μας.

Η πορεία όμως προς μια Ψηφιακή Ελλάδα δεν πρέπει να αρκεστεί μόνο σε μερικές ψηφιακές υπηρεσίες για τους πολίτες. Χρειάζονται δράσεις που θα πηγαίνουν την τεχνολογία απευθείας στους πολίτες, ώστε να εξοικειωθούν με το μέλλον που είναι ήδη εδώ. Χρειάζονται δράσεις που να αξιοποιούν την τεχνολογία, ώστε να αναδεικνύεται το κρυμμένο δυναμικό των πολιτών και των επιχειρήσεων της Ηπείρου.

Αν στο παρελθόν οι γεωγραφικές αποστάσεις στερούσαν από την περιφέρεια δυνατότητες, σήμερα μέσω των ευρυζωνικών δικτύων και της τεχνολογίας έχουμε τον τρόπο να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο η Ψηφιακή Στρατηγική, χρησιμοποιώντας ως μέσο την τεχνολογία αναβαθμίζει το ρόλο της περιφέρειας.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον κινείται και η σημερινή πρωτοβουλία. Το Κέντρο που εγκαινιάζουμε σήμερα δημιουργείται στο πλαίσιο του «Προγράμματος Απεριορίστων Δυνατοτήτων» της Microsoft Ελλάς, το οποίο αποτελεί μέρος του Μνημονίου Συνεργασίας που υπεγράφη στη Λισσαβόνα το 2006 μεταξύ της εταιρείας και του ελληνικού κράτους και προβλέπει έως το 2010 τη δημιουργία 10 αντίστοιχων Κέντρων Εκμάθησης Υπολογιστών στη χώρα μας.

Η λειτουργία του Κέντρου Εκμάθησης Υπολογιστών της Microsoft θα προσφέρει σε πολλούς συμπολίτες μας, την ευκαιρία εκπαίδευσης στις νέες τεχνολογίες, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να αποκτήσουν δεξιότητες και γνώσεις απαραίτητες για την εύρεση εργασίας. Απώτερος στόχος είναι η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού της Θεσπρωτίας, γεγονός που μακροπρόθεσμα θα συμβάλλει στην ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας της τοπικής μας οικονομίας.

Θέλω να συγχαρώ το Δήμο Ηγουμενίτσας και τον Δήμαρχο κ. Πιτούλη που αγκάλιασε και στήριξε από την πρώτη στιγμή αυτή την πρωτοβουλία και την στέγασε εδώ στη Ν. Σελεύκεια.

Με το Κέντρο Εκπαίδευσης Ενηλίκων που θα εγκαινιάσουμε την επόμενη εβδομάδα και το Κέντρο Εκμάθησης Υπολογιστών της Microsoft, δημιουργούμε εδώ στη Ν. Σελεύκεια ένα χώρο δια βίου εκπαίδευσης και ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού του Νομού και αυτό νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό.

Θέλω επίσης να σας ανακοινώσω ότι το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών μέσω του Προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας», θα εγκαταστήσει σε 160 σημεία σε όλη την Ελλάδα δωρεάν πρόσβαση στο ασύρματο internet, για δύο χρόνια σε πρώτη φάση.

Στο πλαίσιο αυτού του έργου θα υπάρξουν κοινόχρηστοι χώροι (πλατείες, πεζόδρομοι, κλπ) και στη Θεσπρωτία στους οποίους ο καθένας θα μπορεί να χρησιμοποιεί δωρεάν το ασύρματο internet.

Έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουν επιλεγεί τα σημεία, ενώ έως το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση.

Πρόκειται για μια δράση που απευθύνεται κυρίως στους νέους ανθρώπους, ακολουθώντας τη νέα αντίληψη της ψηφιακής στρατηγικής 2006-2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια: