7.28.2008

Εγκαινιάστηκε στο Πλαίσιο η φωτογραφική έκθεση « Η Ελλάδα του Μόχθου 1900-1960»


Το εγκαίνια του ανακαινισμένου Δημοτικού Σχολείου Πλαισίου και της έκθεσης « Η Ελλάδα του Μόχθου 1900-1960», πραγματοποίησε την Κυριακή 20 Ιουλίου, ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αντώνης Μπέζας.

Η φωτογραφική έκθεση «Η Ελλάδα του μόχθου, 1900-1960» (Συλλογή Νίκου Πολίτη), που παρουσιάζεται από τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Πλαισίου, «Η κυρά Βασιλική.» βασίστηκε στην φωτογραφική συλλογή του Νίκου Πολίτη και συνοδεύεται από το ομώνυμο λεύκωμα το οποίο εξέδωσαν το «Ριζάρειο Ίδρυμα» και το Ίδρυμα «Σταύρος Σ. Νιάρχος».
Εκατοντάδες ενσταντανέ ανωνύμων, στην πλειονότητά τους, φωτογράφων από τα πεδία της καθημερινής δουλειάς, συγκεντρωμένα από τον ακάματο συλλέκτη σε μεγάλο βάθος χρόνου, αποτέλεσαν τον πυρήνα του βιβλίου αυτού. Ταξινομημένες, σχολιασμένες και όπου ήταν δυνατόν χρονολογημένες , οι φωτογραφίες αυτές δίνουν την εικόνα μιας κοινωνίας σε μεταβατικό στάδιο και αποτυπώνουν τον ανθρώπινο μόχθο σε μια Ελλάδα που αλλάζει. Αγρότες και εργάτες της φάμπρικας, πλανόδιοι και μικροεπιτηδευματίες, έμποροι και επιστήμονες, παιδιά του σχολείου και της βιοπάλης συνθέτουν το πολυπρόσωπο μωσαϊκό μιας εποχής που χάθηκε για πάντα αλλά που ακόμη σφραγίζει τη συλλογική μας μνήμη και προοικονομεί το μέλλον μας.

Το λεύκωμα «Η Ελλάδα του μόχθου» επεξεργασμένο καλλιτεχνικά από την εικαστικό Βάσω Αβραμοπούλου και με κείμενα της βιβλιοκριτικού Κατερίνας Σχινά, είναι ένα αποτύπωμα της νεώτερης ιστορίας μας, το ίχνος μιας γλυκόπικρης καθημερινότητας που διαμόρφωσε τον ιστό της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας. Ταυτόχρονα, όμως, είναι και ένα οδοιπορικό αυτογνωσίας. Δεν πρόκειται απλώς για μια νοσταλγική αναδρομή στην Ελλάδα του χθες, αλλά για την συναρπαστική αντανάκλαση της συνεχούς, κοινωνικής και οικονομικής, μετάλλαξης του τόπου μας, μέσα από την καθημερινή εργασία των ανθρώπων του. Γι’ αυτό και το λεύκωμα, όπως και η ομότιτλη φωτογραφική έκθεση που διοργανώθηκε το καλοκαίρι του 2005 στο Ριζάρειο Εκθεσιακό Κέντρο Μονοδενδρίου και εγκαινιάσθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, ενέπνευσαν, σε συναφή ιδρύματα, σειρά εκδηλώσεων ανάλογης θεματικής και προσανατολισμού.

Στο χαιρετισμό του ο κ. Μπέζας μεταξύ άλλων ανέφερε:
« Θέλω να συγχαρώ τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Πλαισίου, όλους εσάς που πιστέψατε σ’ ένα όνειρο και το κάνατε πραγματικότητα -ακόμη και με προσωπική εργασία. Αξιοποιήσατε με τον καλύτερο τρόπο την προσφορά των χορηγών, του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, του Ριζαρείου Ιδρύματος και του Ιδρύματος Σταυροπούλου.
Έχει πολλά χρόνια να κοπεί κορδέλα στο χωριό και το καταφέρατε σήμερα ζωντανεύοντας ένα κτίριο από το οποίο πολλοί από εσάς έχουν περάσει, ζωντανεύοντας αναμνήσεις, πρόσωπα, και γεγονότα. Το ανακαινισμένο Δημοτικό Σχολείο Πλαισίου θα προσφέρει και πάλι αυτό για το οποίο κατασκευάστηκε, παιδεία και πολιτισμό ».
« Η Ελλάδα του μόχθου του κ. Νίκου Πολίτη, είναι η Ελλάδα που έφτιαξαν οι γονείς και οι παππούδες μας. Είναι η καθημερινότητα μιας Ελλάδας που προσπαθούσε να σταθεί στα πόδια της. Είναι η συναρπαστική ιστορία που γράφτηκε από απλούς ανθρώπους του μόχθου, αλλά και από εμπόρους και επιστήμονες. Μια συναρπαστική ιστορία που πρέπει να τη μάθουν κυρίως τα παιδιά μας, για να έχουν ένα καλύτερο μέλλον ».
« Είναι πολύ σημαντικό να φιλοξενείται μια τέτοια έκθεση εδώ σ’ ένα χωριό πάνω από τη μεθόριο, όπως το Πλαίσιο. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα το Ριζάρειο Ίδρυμα και τον Πρόεδρο του Καθηγητή κ. Χούλη γι’ αυτή την πρωτοβουλία.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι, χωριά που έχουν τις προϋποθέσεις όπως το Πλαίσιο – για να μη χρησιμοποιήσω τη μεγάλη λέξη να ξαναζωντανέψουν – να ξαναγίνουν χώροι συνάθροισης και δραστηριοτήτων. Ένας από αυτούς, είναι αυτό που κάνουμε σήμερα. Πολλοί επισκέπτες και μαθητές σχολείων μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα, θα έλθουν εδώ το διάστημα που φιλοξενείται η έκθεση. Για να δουν τα εκθέματα, να γνωρίσουν την Ελλάδα του Μόχθου και μαζί το όμορφο χωριό του Πλαισίου ».
Περισσότερες φωτογραφίες

Δεν υπάρχουν σχόλια: