8.11.2008

ΕΙΚΟΝΙΚΑ


Γράφει ο Κίτσος Μπουασσονάς


3σε1
Πρώην υπουργός και γνωστό στέλεχος του Πασοκ με αυτοκριτική διάθεση είχε πει: όταν είμαστε κυβέρνηση την πρώτη τετραετία τη σπαταλήσαμε για να βρούμε γκόμενες. Τη δεύτερη τετραετία τη σπαταλήσαμε για να κάνουμε λεφτά και την τρίτη τετραετία τη σπαταλήσαμε για να πάμε φυλακή.
Τώρα αν υπάρχουν κάποιοι στη Νέα Δημοκρατία που θέλουν να τα κάνουν όλα μέσα σε τετραετία, μάλλον θα καταφέρουν μόνο το ...τρίτο.

Η δικαίωση του Μακιαβέλι
Δικαιωμένος θα ένιωθε ο Μακιαβέλι αν έβλεπε τις κινήσεις που γίνονται αυτό το καιρό στο Φιλιάτι.
«Ομάδες εξουσίας» αλληλο-υπονομεύονται (πάντα με το χαμόγελο). Επικρατεί μια σχετική σύγχυση με αποτέλεσμα κάποιοι να πριονίζουν το κλαρί πάνω στο οποίο βρίσκονται.
Το γεγονός θα ήταν άξιο διασκέδασης αν το είδος αυτό της παραπολιτικής δεν είχε αντικαταστήσει τη πολιτική.
Καλό θα ήταν οι επίδοξοι σωτήρες να μας δείξουν το «ύψος» τους και να σταματήσουν να κονταίνουν τους άλλους πιστεύοντας ότι έτσι θα φανούν ψιλότεροι.
«Τσαλακωμένοι εμπρός»
Στον αέρα συγκρούσθηκαν ο «Μπερλουσκονι» της Θεσπρωτίας με τον δήμαρχο Σαγιάδας. Ακούστηκαν βαριές κουβέντες. Το τέντωσαν το σχοινί οι άσπονδοι φίλοι. Τα «σούπα μούπες» σε αυτές τις περιπτώσεις είναι άκρως αποκαλυπτικά. Μετά την αποχώρηση του Βαγγέλη του ατσαλάκωτου η εκπομπή πήγαινε για φούντο.
Με δυο τρία «τσαλακώματα» ακόμα, η εκπομπή ίσως πάρει τα επάνω της με τον τίτλο «τσαλακωμένοι εμπρός».

Κρίμα...
«Εντεταλμένη αρθρογραφία» θυμίζει το σχόλιο εις βάρος μας από εφημερίδα αδελφότητας. Αντί να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, μας κατηγορούν ως συκοφάντες και λασπολόγους επειδή το αναδείξαμε. Και ζητούν «δήλωση μετανοίας» διότι υποστηρίξαμε ότι υπάρχουν διοικητικά συμβούλια αδελφοτήτων που έχουν πάψει να εμπνέουν τα μέλη τους όπως συνέβαινε πριν από 10-15 χρόνια. Και πως υπάρχουν προεδρία που κοιτούν μόνο τη «καρέκλα» τους. Ο κόσμος το έχει τούμπανο και εμείς κρυφό καμάρι.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο ορθογράφος παρερμήνευσε το σχόλιο μας, παρασυρόμενος ίσως από κάποιους «νυχτωμένους» άλλου. Εάν έμπαινε στο κόπο να μας πάρει ένα τηλέφωνο ή μα μας στείλει ένα e-mail, είμαστε σίγουροι πως θα είχε αποφύγει τη παρεξήγηση, τους άστοχους χαρακτηρισμούς και τα πικρόχολα σχόλια.
Ξέρουμε είναι δύσκολο να αποδεχτεί κάποιος τη παρακμή, αλλά και αυτή κάποιοι την έφεραν. Δεν ήλθε μονή της.

Η κορδέλα
«Έχει πολλά χρόνια να κοπεί κορδέλα στο χωριό» είπε ο Αντώνης Μπέζας στα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης στο πλαίσιο.
Η μετατροπή του σχολείου σε πολιτιστικό κέντρο και η οργάνωση της έκθεσης φωτογραφίας αποτελούν πρότυπο για τα πολιτιστικά δρώμενα στο νομό μας. Τόσο ο χώρος όσο και η ποιότητα της έκθεσης δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από αντίστοιχες δράσεις σε πολιτιστικά κέντρα της Ευρώπης. Και εδώ η συμβολή του Αντώνη Μπέζα ήταν καθοριστική.
Επιτέλους βρέθηκε και ένας πολιτικός στον τόπο μας που δείχνει να ενδιαφέρεται σοβαρά για το πολιτισμό.

Οι διαγραμμίσεις
Λονδίνο θυμίζει η πλατεία στο πρακτορείο Φιλιατών με την καινούργια άσφαλτο και τις διαγραμμίσεις. Και τα νέα πεζοδρόμια έκαναν τη κίνηση μέσα στη πόλη ποιο ανθρώπινη.
Αν δεν βελτιωθούν και αλλά πράγματα πολύ φοβάμαι ότι σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχουν άνθρωποι να εκτιμήσουν τα έργα στη πόλη.

Ο πήχης έφτασε στο ...πάτωμα.
Και μια και μιλάμε για ποιότητα ζωής, τα πολιτιστικά του δήμου Φιλιατών πάνε από το κακό στο χειρότερο.
Είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι απόδημοι επιλέγουν τους θερινούς μήνες για να επισκεφτούν τον τόπο μας και να «ξεσκάσουν» λίγο.
Από ότι φαίνεται τα πολλά πανηγύρια έχουν κουράσει το κόσμο και όλο και περισσότεροι αναζητούν ένα διαφορετικό τρόπο ψυχαγωγίας.
Είναι λυπηρό η δημοτική αρχή να δείχνει εγκλωβισμένη σε πρακτικές και αντιλήψεις που δεν αρμόζουν σε ένα σύγχρονο δήμο. Η έλλειψη προγραμματισμού στα πολιτιστικά είναι εμφανέστατη και δυο- τρεις εκδηλώσεις της «τελευταίας στιγμής στο πόδι» μετά βίας δικαιολογούν την ύπαρξη των τίτλων «αντιδήμαρχος πολιτισμού» και πολιτιστικός οργανισμός δήμου Φιλιατών. Η απουσία οργανωμένων και ποιοτικών εκδηλώσεων κάνει κάποιες «τυχαίες» εκδηλώσεις να φαντάζουν μοναδικές οι οποίες κάτω από διαφορετικές συνθήκες θα αποτελούσαν προσβολή στη νοημοσύνη μας.
Δυστυχώς ο πήχης έφτασε στο πάτωμα.
Σ.Σ. το δημοτικό συμβούλιο που συνεδρίασε στις 30/7/2008 έκανε αποδεκτή τη παραίτηση της προέδρου του πολιτιστικού οργανισμού Φιλιατών και χρέη προέδρου αναλαμβάνει ο μέχρι τώρα αντιπρόεδρος Σπύρος Καλογήρου.

Η Επετηρίδα
Η αναμενόμενη συνένωση των δήμων και ο νέος χάρτης που θα δημιουργηθεί στη τοπική αυτοδιοίκηση αφύπνισε τις επιθυμίες αλλά και τις ανησυχίες των επίδοξων σωτήρων του τόπου μας.
Αν και απέχουμε δυο χρόνια από τις επόμενες δημοτικές εκλογές, παρατηρείται μια κινητικότητα κυρίως από τα στελέχη των δυο μεγάλων κομμάτων.
Κάποια στελέχη των κομματικών μηχανισμών κάνουν λόγο για ...επετηρίδα.
Το δικαιούμαι το χρίσμα λέει ο ένας, μου ανήκει λέει ο άλλος, έχω χρόνια στο κόμμα λέει ο τρίτος.
Φαντάζομαι πως αγνοούν πως επετηρίδες στην εξουσία είχαμε μόνο σε «δημοκρατίες σοβιετικού τύπου».
Τώρα αν μερικοί θυμούνται το κόμμα μόνο πριν τις εκλογές, δεν έχει και μεγάλη σημασία γι’ αυτούς.
Πάνω απ’ όλα μετράει η ...επετηρίδα.

Τα «βαρίδια»
Δεν γνωρίζω αν ο Μπότος άρχισε δίαιτα. Κάποια περιττά κιλά φαίνεται ότι τον δυσκολεύουν στην ανηφόρα. Είπαμε τα «βαρίδια» είναι καλά για τα αγκίστρια αλλά άμα είναι σκάρτο το δόλωμα δουλειά δεν γίνεται. Και από την άλλη τα βαρίδια σε κρατούν στο πάτο.
Το γρήγορο ξεκίνημα μάλλον έφερε γρήγορα και την κόπωση.

«Συντροφικές ...παρενοχλήσεις»
Κάποιοι δείχνουν να θέλουν να «ξεγράψουν» το Μηνά πριν καλά-καλά προλάβει να ασχοληθεί με την πολιτική.
Αυτοί που πριν δυο χρόνια τον θεωρούσαν τον καταλληλότερο, τώρα εμμέσως πλην σαφώς του δείχνουν την έξοδο από την πολιτική και ετοιμάζονται να κάνουν «γιουρούσι» στους ψηφοφόρους του. «Καλό παιδί, καλός επιστήμονας αλλά...» λένε με νόημα και «βραχυκυκλώνουν» τους υποστηρικτές του.
Προς το παρών δεν βλέπω «ηρωική έξοδο» ούτε και «φυγή από την πίσω πόρτα». Και αυτό διότι ο Μηνάς κρατά ένα πολύ δυνατά χαρτί που δεν διαθέτει κανείς από τους μέχρι τώρα υποψήφιους.
Αρκεί να μη το «κάψει».

Δεν υπάρχουν σχόλια: