5.18.2008

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 2008

Η 18η Μαΐου εορτάζεται, σε όλο τον κόσμο ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων, αφιερωμένη κάθε χρόνο σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά τα μουσεία ή την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Για το 2008 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα «Τα Μουσεία ως παράγοντες κοινωνικών αλλαγών και εξέλιξης».
Με την επιλογή του θέματος αυτού επιθυμεί να καταδείξει τον ιδιαίτερο ρόλο που κατέχουν τα μουσεία για την ανάπτυξη και την εξέλιξη της σύγχρονης κοινωνίας.

Τα μουσεία, αν και παραδοσιακά είναι χώροι φύλαξης και ανάδειξης των πολιτιστικών αγαθών, τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερο αναλαμβάνουν έναν πιο ενεργό ρόλο στις τοπικές κοινωνίες και συμβάλλουν στην ανάπτυξή τους.

Είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι τα μουσεία καλούνται πλέον να λειτουργήσουν ως γέφυρες ανάμεσα στον κόσμο, όπως παραδοσιακά τον γνωρίζουμε, και τον ψηφιακό πολιτισμό που αναπτύσσεται ραγδαία.

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι στο νομό Θεσπρωτίας υπάρχουν δυο λαογραφικά «μουσεία». Του Τσαμαντά και του Φοινικίου. Σε αντίθεση με τα αλλά Λαογραφικά Μουσεία, εκδηλώσεις για την «ημέρα των μουσείων» δεν έχουν προγραμματιστεί.

Θα ήταν χρήσιμο όμως να μάθουμε, πως αντιλαμβάνονται το ρόλο τους ως «παράγοντες κοινωνικών αλλαγών και εξέλιξης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: