2.07.2010

Εγκαίνια Μουσείου Ηγουμενίτσας


Το ιστορικό ανάδειξης της Τιτάνης

Γράφει ο Μιλτιάδης Παππάς
Ύστερα από προσπάθειες πολλών ετών έγιναν στις 20 Δεκεμβρίου 09 τα εγκαίνια του μουσείου Ηγουμενίτσας ( όχι Θεσπρωτίας), όπως θα έπρεπε. Γιατί, κατά την γνώμη μας, δεν θα μπορούσε επ’ ουδενί να διεκδικήσει την ονομασία, εφ’ όσον η πλειοψηφία των ευρημάτων ( εκθεμάτων) δεν προέρχονται απ’ την Ηγουμενίτσα αλλά απ’ τη αρχαία Ελαία – κοινό των Θεσπρωτών στο κάμπο της Παραμυθιάς – λιγότερα απ’ τις περιφέρειες Φιλιατών, Μαργαριτίου, Θυάμιδος και τα πολλά –πολλά , καθώς πληροφορούμαστε , απ’ την αρχαία Τιτάνη ( Γιτάνη).

Το μουσείο ωραίο, άψογο από πλευράς αρχιτεκτονικής, αισθητικής καθώς και από πλευράς τακτοποίησης των εκθεμάτων. Συγχαρητήρια στην διευθύντρια κ. Κάντα.
Με το μουσείο η Ηγουμενίτσα απέκτησε μόνιμη στέγη ( ανάδειξη) προβολής των ευρημάτων της τέχνης και του πολιτισμού των Θεσπρωτών απ’ τα πελασγικά ( και πριν) χρόνια ως τα σήμερα. Το απόκτημα τούτο είναι ο, τι πολυτιμότερο μπορεί να αποκτήσει μια πόλη. Είναι το πρώτο αγαθό και η βιτρίνα της ποιότητάς της. Δίνει ουσία και περιεχόμενο στο τουρισμό.
Είμαστε της γνώμης και άλλο συμφωνούν μαζί μας, ότι την αναγκαιότητα, το αίτημα για ίδρυση μουσείου και τις προϋποθέσεις δημιούργησε η ανακάλυψη και οι ανασκαφές της Τ(Γ)ιτάνης. Η ανάδειξη και τα ευρήματα της λειτούργησαν καθοριστικά στη ίδρυση τόσο της αρχαιολογικής υπηρεσίας, όσο και του μουσείου, όπου θα στεγάζονται και προβάλλονται για πάντα οι θεσπρωτικές αρχαιότητες.
Από πλευρά μας αισθανόμαστε ιδιαίτερη ικανοποίηση και συγκίνηση, γιατί ο υποφαινόμενος έφερε στο προσκήνιο την αρχαία Τιτάνη με άρθρο στην εφημερίδα «Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΦΙΛΙΑΤΩΝ» ( Νοέμβριος 1978) και ήρθε στη δημοσιότητα το θέμα. Έτσι λίγους μήνες αργότερα το Μάιο 1979( τρίτο δεκαήμερο) με την εφημερίδα στα χέρια επισκέφτηκαν τη Τιτάνη για πρώτη φορά ο προϊστάμενος της αρχαιολογικής υπηρεσίας Κερκύρας κ. Χωρέμης με τις βοηθούς του, ο κ. νομάρχης κ. Βλαχοσωτήρος, ο τότε δήμαρχος Ηγουμενίτσας ( αείμνηστος) Παν. Νταής, ο διευθυντής της «ΘΕΣΠΡΩΤΚΗΣ» κ. Βασ. Νταής, ο έκδοτης διευθυντής της εφημερίδος «ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΛΑΛΟΙ’ κ. Σπύρος Τσώνης και άλλοι επιτελείς της νομαρχίας. Μετά την επίσκεψη στη Γκούμανη, όλοι ήρθαν στο εστιατόριο του ΔΑΛΛΑ να γευματίσουν. Από εκεί κατά την μια η ώρα με πήρε τηλέφωνο στο Α δημοτικό σχολείο, όπου έκανα μάθημα ο δημοσιογράφος Σπυρίδων Τσώνης να πάω εκεί, «γιατί θέλουν να με δουν». Σαν τελείωσα το μάθημα πήγα στον ΔΑΛΛΑ. Με συνεχάρησαν για το δημοσίευμα μου. Ερώτησα τότε τον κ. Χωρέμη πως βλέπει την αρχαία Τιτάνη. Μου απάντησε ότι παρουσιάζει «αξιόλογο αρχαιολογικό ενδιαφέρον».
Τότε του απάντησα: να αρχίσει αμέσως την περίφραξη, να διοριστούν φύλακες και ν αρχίσουν το γρηγορότερο ανασκαφές.
Έτσι ήλθε στη επιφάνεια η αρχαία Τιτάνη, που μας έδωσε τα περισσότερα ευρήματα, ίδρυση αρχαιολογικής υπηρεσίας στο νομό και μουσείο σπουδαίο που θα δείχνει (προβάλλει) με αξίωσης στο διηνηκές τη ιστορία και τον πολιτισμό των Θεσπρωτών.
Τώρα, όσο για τη θέση και την ονομασία του μουσείου, έχω τις ενστάσεις μου.
Ονομασία καλύτερα Θεσπρωτίας. Θέση: ίσως θα ήταν προτιμότερο να γίνει στον αρχαιολογικό χώρο η στον άγιο Βλάσιο, δίπλα απ’ την Τιτάνη, γιατί τα δυο αυτά χώρια θα γνώριζαν ανάπτυξη και τον αρχαιολογικό χώρο, μέσω αυτών, θα τον επισκέπτονταν περισσότεροι επισκέπτες, λόγω της μικρής απόστασης απ΄ την πόλη. Προσωπικά νοιώθω ενοχές, γιατί αντέδρασα αρνητικά σε πρόταση του τότε δημάρχου Ηγουμενίτσας αείμνηστου Παν. Νταή που πρότεινε στον κ. Χωρέμη και στον κ. νομάρχη να δεχθούν να γίνει γέφυρα στον Καλαμά στα όρια με τον άγιο Βλάσιο, δαπάνης του Ηλία Σάρρα, για άμεση και σύντομη σύνδεση της Τιτάνης με την Ηγουμενίτσα. Ίσως ήταν καλύτερα αν δεχόμασταν αυτή την λύση. Ίσως γινότανε το μουσείο εκεί ή δίπλα στον άγιο Βλάσιο, και σίγουρα ο χώρος θα είχε άλλη προοπτική, ανάπτυξη, αίγλη και πολύ ποιο αυξημένη επισκεψιμότητα... Παρά ταύτα απ’ την πλευρά μας, 30 χρόνια μετά, αισθανόμαστε μεγάλη χαρά και ικανοποίηση, γιατί συμβάλαμε καθοριστικά στην ανάδειξη- προβολή της Τιτάνη και στη Ηγουμενίτσα τη δυνατότητα, με το ωραίο μουσείο της, να προβάλλει στον κόσμο εφεξής τον πολιτισμό των Θεσπρωτών, που είναι αξιόλογος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: