12.29.2009

Παράταση έως τις 29/1 για τον Αναπτυξιακό Νόμο

.
Παρατείνεται μέχρι τις 29 Ιανουαρίου 2010 η υποβολή επενδυτικών σχεδίων από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις, για να υπαχθούν στα κίνητρα του Επενδυτικού νόμου 3299/2004, με απόφαση της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκας Τ. Κατσέλη.

Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η προθεσμία έληγε στις 31/12/2009, αλλά η παράταση κρίνεται αναγκαία, δεδομένου ότι πολλοί ενδιαφερόμενοι επενδυτές αντιμετωπίζουν δυσχέρειες στη συλλογή των απαραίτητων δικαιολογητικών και την προετοιμασία του επενδυτικού φακέλου. Η παράταση θα προωθηθεί προς ψήφιση στην Βουλή με σχετική τροπολογία τις επόμενες ημέρες από την κ. Κατσέλη.
Στην συνέχεια ο Αναπτυξιακός Νόμος θα τροποποιηθεί χωρίς ωστόσο να είναι γνωστή η ημερομηνία ενεργοποίησης του.
Ο νέος Νόμος θα έχει αρκετές αλλαγές και θα βασιστεί σε νέα κριτήρια:
1. Την προαγωγή της καινοτομίας, της εξαγωγικής δραστηριότητας και της πράσινης οικονομίας.
2. Τη σύνδεση της χορηγούμενης ενίσχυσης με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (εκτός των επενδύσεων εξοικονόμησης ενέργειας, ΑΠΕ, επενδύσεων εξαιρετικά προηγμένης τεχνολογίας και καινοτομίας).
3. Τον ορθολογικό σχεδιασμό του χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων, με εξάλειψη των παράδοξων καταστάσεων, όπου επενδύσεις σε οικονομικά εύρωστους νομούς ενισχύονται με ίδια ποσοστά ή και με μεγαλύτερα, σε σχέση με αδύναμους οικονομικά νομούς...

Σύμφωνα με τα παραπάνω, όσοι υποψήφιοι επενδυτές έχουν προγραμματίσει και σχεδιάσει την επένδυση τους, θα πρέπει να επισπεύσουν τις διαδικασίες ετοιμασίας και υποβολής της “μελέτης” τους, μέχρι τη λήξη (29/01/2010) του ισχύοντος Αναπτυξιακού Νόμου, λόγω του αναμενόμενου κενού που θα υπάρξει έως την επανα-προκήρυξη του νέου νόμου.

Υπενθυμίζουμε ότι ο ισχύων Αναπτυξιακός Νόμος 3299/2004 αφορά επενδύσεις άνω των 100.000 ευρώ και επιχορηγεί με ποσοστό έως 60% (ανάλογα με το είδος του επενδυτικού σχεδίου, το μέγεθος της επιχείρησης και την περιοχή της επένδυσης) επιχειρηματικά σχέδια ίδρυσης, επέκτασης ή εκσυγχρονισμού μονάδων σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα εξής:
• Έργα πρωτογενή τομέα (γεωργία, εξόρυξη, θερμοκήπια, κτηνοτροφία, υδατοκαλλιέργειες)
• Έργα δευτερογενή τομέα (μονάδες μεταποίησης, επεξεργασίας, Βιοτεχνίες, Βιομηχανίες, μονάδες τυποποίησης)
• Τουριστικά έργα (ίδρυση και εκσυγχρονισμό Ξενοδοχείων, συνεδριακά κέντρα, γήπεδα γκολφ, σπα, μαρίνες, μονάδες τουρισμού υγείας, αθλητικός τουρισμός)
• Ενεργειακά έργα (Φωτοβολταϊκά, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας)
• Έργα περιβαλλοντικής προστασίας (ανακύκλωση νερού, αφαλάτωση, ενεργειακή μείωση)
• Εφοδιαστικά Κέντρα (Logistics), Τεχνολογία και Καινοτομία
• Σταθμοί αυτοκινήτων (parking)
• Μεγάλο φάσμα άλλων έργων

Σημειώνουμε επίσης ότι ο Αναπτυξιακός Νόμος 3299/04 δεν έχει τα όρια και τους περιορισμούς του προγράμματος ΕΣΠΑ - Ενίσχυση των Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων που “έτρεξε” το προηγούμενο διάστημα για δυο σημαντικούς λόγους:
1. Δεν υπάρχει όριο στο μέγιστο προϋπολογισμό της πρότασης.
2. Έχει διαφορετικά κριτήρια αξιολόγησης και οι προτάσεις δεν αξιολογούνται συγκριτικά. Αυτό σημαίνει ότι επιχειρήσεις που δεν καλύπτουν τα κριτήρια αξιολόγησης ή έχουν χαμηλή βαθμολογία και κινδυνεύουν να μην επιχορηγηθούν από το ΕΣΠΑ, είναι πολύ πιθανόν να επιχορηγούνται από τον Αναπτυξιακό Νόμο!

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Αναπτυξιακό Νόμο, επικοινωνήστε με το γραφείο μας. Υπεύθυνος επικοινωνίας: Βασίλης Δ. Παππάς, τηλ: 26650.21428, email: info@epixeirein.gr, web: http://epixeirein.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια: