10.25.2009

Οι νέοι Δήμοι για την Ήπειρο


. Σε δραστική μείωση του αριθμού των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, από 1.034 που είναι σήμερα σε 350 έως 360, θα προχωρήσει η κυβέρνηση, μετά από δημόσια διαβούλευση με την ΚΕΔΚΕ, τις ΤΕΔΚ και την κοινωνία των πολιτών. H «A» παρουσιάζει σήμερα το σχέδιο του νέου χωροταξικού σχεδιασμού που έχει στα χέρια του ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης. Πρόκειται για την πρόταση του ΙΤΑ, με βάση την οποία θα γίνουν συνενώσεις.Στο νέο αυτοδιοικητικό τοπίο καταργούνται οριστικά οι 120 υφιστάμενες κοινότητες, ενώ τα ονόματα των νέων δήμων θα προκύψουν μετά από διάλογο μεταξύ υπουργείου-ΚΕΔΚΕ-Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων και των συνενούμενων δήμων...
Σε δραστική μείωση του αριθμού των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, από 1.034 που είναι σήμερα σε 350 έως 360, θα προχωρήσει η κυβέρνηση, μετά από δημόσια διαβούλευση με την ΚΕΔΚΕ, τις ΤΕΔΚ και την κοινωνία των πολιτών. H «A» παρουσιάζει σήμερα το σχέδιο του νέου χωροταξικού σχεδιασμού που έχει στα χέρια του ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης. Πρόκειται για την πρόταση του ΙΤΑ, με βάση την οποία θα γίνουν συνενώσεις.Στο νέο αυτοδιοικητικό τοπίο καταργούνται οριστικά οι 120 υφιστάμενες κοινότητες, ενώ τα ονόματα των νέων δήμων θα προκύψουν μετά από διάλογο μεταξύ υπουργείου-ΚΕΔΚΕ-Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων και των συνενούμενων δήμων. H διοικητική αναδιάρθρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που εξαγγέλθηκε από την κυβέρνηση εντάσσεται σε ένα συνολικό πρόγραμμα ανάταξης του πολιτικού και διοικητικού συστήματος της χώρας. Το «πακέτο» περιλαμβάνει, πέραν της δραστικής μείωσης του αριθμού των δήμων, και τη συγκρότηση της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης στα όρια περίπου των σημερινών (13) διοικητικών περιφερειών, την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την εισαγωγή «διττού» τρόπου εκλογής των βουλευτών, με σταυρό στις μονοεδρικές και λίστα στις (6-7) ευρείες περιφέρειες.
Το πρώτο βήμα του υπουργού Εσωτερικών, το αμέσως επόμενο διάστημα, θα είναι η συγκρότηση επιστημονικής επιτροπής, με τη συμμετοχή και της ΚΕΔΚΕ, η οποία θα ασχοληθεί με την «καυτή πατάτα» της μεταρρύθμισης: τη συνένωση των δήμων της Β’ Αθηνών (48) και του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης (17), στα όρια των οποίων διαμένει ο μισός πληθυσμός της χώρας. Στόχος θα είναι να αντιστοιχηθεί κάθε νέος δήμος, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με μια νέα μονοεδρική εκλογική περιφέρεια. Για τους υπόλοιπους νομούς της χώρας, η κατεύθυνση είναι για περαιτέρω μείωση του προτεινόμενου αριθμού δήμων. Σε ορισμένους νομούς, π.χ. Μυτιλήνη, υπάρχει ενδεχόμενο ο αριθμός των νέων δήμων να μειωθεί από επτά σε πέντε. Ωστόσο, αν η κυβερνητική πρόταση για «ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση» έχει ως μοναδική συνιστώσα της το διευρυμένο χωρικά και ενισχυμένο πληθυσμιακά νέο δήμο, η αρνητική εμπειρία του προγράμματος «Ιωάννης Καποδίστριας» συνηγορεί αναντίρρητα σε μια ενδεχόμενη αποτυχία των επιχειρούμενων συνενώσεων, ανάλογη με εκείνη του 1997. Οι νέοι δήμοι που θα δημιουργηθούν, για να είναι ισχυροί και αποτελεσματικοί, προϋποθέτουν νέα δομή διοίκησης και νέα ποιότητα λειτουργιών, με συγκροτημένο προγραμματικό επιτελείο και αποκεντρωμένη δομή για την αποτελεσματικότερη ικανοποίηση των καθημερινών αναγκών στις τοπικές κοινωνίες. Μοναδική προϋπόθεση, λοιπόν, για να ασκήσουν οι νέοι ΟΤΑ όλες εκείνες τις αρμοδιότητες που έχουν οι δήμοι σε ορισμένες αναπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες (Δανία, Σουηδία, Αυστρία, Γερμανία κ.λπ.), δεν είναι μόνον ο πληθυσμός και η έκτασή τους, αλλά πρώτα απ’ όλα είναι οι πόροι, η υποδομή και το επαρκές ανθρώπινο δυναμικό. Προσοχή όμως, η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι μόνο διοικητικός μηχανισμός. Ήταν παλιότερα και σε ένα βαθμό παραμένει ακόμα ο πλησιέστερος προς τον πολίτη δημοκρατικός αντιπροσωπευτικός θεσμός. Και αυτή η άμεση σχέση πολίτη-κατοίκου με τη δημοτική αρχή πρέπει να διασφαλιστεί στο νέο αυτοδιοικητικό μοντέλο.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ:

Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Δήμος 1: Κόνιτσας, μαστροχωρίων, κοιν. Αετομηλίτσας, Διστράτου και Φούρκας
Δήμος 2: Άνω Καλαμά, Άνω Πωγωνίου, Δελβινακίου, Καλπακίου, Λαβδανης και Πωγωνιανής
Δήμος 3: Αν. Ζαγορίου, Κεντρικού Ζαγορίου, Τύμφης, κοιν Βοβούσης και Πάπιγκου
Δήμος 4: Εγνατίας, Μετσόβου και Κοιν. Μηλέας
Δήμος 5: Εκάλης, Ευρυμενών, Ζίτσας, Μολοσσών και Πασσαρώνος
Δήμος 6: Ιωαννιτών, Περάματος και κοιν. νήσου Ιωαννίνων
Δήμος 7: Ανατολής, Μπιζανίου και Παμβώτιδος
Δήμος 8: Αγ. Δημητρίου, Δερβίζιανας, Δωδώνης και Σελλών
Δήμος 9: Κατσανοχωρίων, Πραμάντων, Τζουμέρκων και κοιν. Βαθύπεδου, Καλαρυτών, Ματσουκίου και Συρράκου

Ν. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Δήμος 1: Ηγουμενίτσης, Συβότων, Μαργαριτίου και κοιν. Πέρδικας
Δήμος 2 : Παραποτάμου, Σαγιάδας και Φιλιατών
Δήμος 3: Αχέροντα, Παραμυθιάς και κοιν. Σουλίου

Ν. AΡΤΑΣ
Δήμος 1: Ξηροβουνίου, Βλαχέρνας, Πέτα, Φιλοθέης, Αρταίων, Αμβρακικού, Αράχθου, Κομμένου και Κομποτίου.
Δήμος 2: Γεωργίου Καραισκάκη, Ηρακλείας και Τετραφυλλίας
Δήμος 3: Μελισσουργών, Αγνάντων, Θεοδωριάνων και Αθαμανίας.

Ν. ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Δήμος 1: Πάργας και Φαναρίου
Δήμος 2: Ζαλόγγου και Πρέβεζας
Δήμος 3: Ανωγείου, Θεσπρωτικού, Λούρου, Φιλιππιάδος και κοιν. Κρανέας

e-igoumenitsa

Δεν υπάρχουν σχόλια: