4.06.2009

Ημερίδα για την ανάδειξη του Aρχαιολογικού χώρου της Γιτάνης


Ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αντώνης Μπέζας παρευρέθηκε το Σάββατο 4 Απριλίου στην ημερίδα που διοργάνωσε η ΛΒ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Γιτάνης.
Στο χαιρετισμό του ο κ. Μπέζας μεταξύ άλλων ανέφερε:
« Με αφορμή τη σημερινή ημερίδα θέλω να επισημάνω δύο σημαντικά κατά τη γνώμη μου γεγονότα. Το πρώτο είναι ότι η εκδήλωση αυτή πραγματοποιείται στην Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας και αποτελεί στην ουσία μια πρόδρομη εκδήλωση πριν από την επίσημη έναρξη λειτουργίας του.
Είναι γνωστό ότι το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, μετά από πολλές περιπέτειες ολοκληρώθηκε με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Ηπείρου, ενώ για τη μουσειολογική του έκθεση υπάρχει σε εξέλιξη επιπλέον έργο το οποίο υλοποιείται επίσης στο πλαίσιο του ΠΕΠ Ηπείρου.
Θέλω να συγχαρώ την Περιφέρεια Ηπείρου, καθώς και τα στελέχη και το προσωπικό της ΛΒ΄ Εφορείας για τη συμβολή τους στην ολοκλήρωση του Αρχαιολογικού Μουσείου.
Υπάρχει μια εκκρεμότητα με τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου, έχει όμως εξασφαλιστεί επαρκής γι’ αυτή τη φάση έκτακτη χρηματοδότηση και σε συνεργασία με το Δήμο Ηγουμενίτσας το ζήτημα αυτό θα διευθετηθεί.
Τα εγκαίνιά του θα γίνουν ως τα τέλη Ιουνίου, το όνειρο τόσων γενεών Θεσπρωτών θα παραδοθεί σε χρήση, και η βούλησή μας για την επίσημη έναρξη λειτουργίας του το επόμενο διάστημα είναι αδιαπραγμάτευτη.
Το δεύτερο σημαντικό γεγονός είναι ότι ο αρχαιολογικός χώρος της Γιτάνης είναι πλέον επισκέψιμος. Σε συνδυασμό με τους αρχαιολογικούς χώρους της Ελέας, της Ντόλιανης και του Δυμόκαστρου, των οποίων οι εργασίες ανάδειξης χρηματοδοτήθηκαν επίσης από το Γ΄ΚΠΣ, αλλά και το Μουσείο της Ηγουμενίτσας, δημιουργείται ένα δίκτυο επισκέψιμων αρχαιολογικών χώρων, γεγονός που θα συμβάλλει ουσιαστικά στην πνευματική, κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη και βεβαίως στην τουριστική προβολή της Θεσπρωτίας.
Θέλω επιπλέον να τονίσω ότι στη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ θα υπάρξουν νέα έργα, και για τη συνέχιση των εργασιών στους αρχαιολογικούς χώρους της Θεσπρωτίας που είναι ήδη επισκέψιμοι, αλλά και για την ανάδειξη νέων αρχαιολογικών χώρων. Στο πλαίσιο αυτών των έργων θα δοθεί η δυνατότητα απασχόλησης προσωπικού που έχει αποκτήσει εμπειρία σ’ αυτό το εξειδικευμένο αντικείμενο ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: