5.29.2008

Παρουσιάστηκε η νέα του συλλογή του Γιάννη Σάρρα

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΡΑΣ, ο ακάματος «εργάτης» της λογοτεχνίας

Δημοσιογράφος, συγγραφέας, ποιητής, ερευνητής, μα πάνω απ’ όλα άνθρωπος, ο Γιάννης Σάρρας παραμένει στις επάλξεις της λογοτεχνικής δημιουργίας ακάματος εργάτης, παρά τα ενενήντα χρόνια που βαραίνουν τους ώμους του. Προσηνής, με το χαμόγελο στα χείλη περιφέρει αενάως το αετίσιο βλέμμα του και με το σπινθιροβόλο πνεύμα του συλλαμβάνει όλα όσα ενδιαφέρουν την κοινωνία μας και τα μεταφέρει με μαεστρία και περισσή τέχνη στα γραφτά του, για τα οποία έχει πολλαπλώς τιμηθεί και βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών, από ενώσεις λογοτεχνών και ιστορικών συγγραφέων, δημοσιογραφικών, δήμων και κοινοτήτων και πολλών συλλόγων.
Οι στίχοι του καυστικοί, σατιρικοί, κριτικοί και επικριτικοί, διαβάζονται ευχάριστα και τραγουδιστά λόγω και του τρόπου γραφής. Γραφή η οποία τον αναγορεύει σε σύγχρονο Σούτσο ή Σουρή χωρίς ο ίδιος να το επιδιώκει, αφού όλα βγαίνουν από μέσα του αυθόρμητα και ανεπιτήδευτα.
Με ευχάριστο τρόπο εξωτερικεύει την αγάπη του για τον άνθρωπο, την κοινωνία, τον έρωτα, τη ζωή και ειδικά τους νέους. Μα πάνω απ’ όλα καυτηριάζει τα κακώς κείμενα της πολιτικής και της θρησκείας. Και χωρίς να θίγει ή να προσβάλλει κανέναν, τους τα σούρνει έξω απ’ τα δόντια, χωρίς να χαρίζεται, συμβιβάζεται, φοβάται, διστάζει προ ουδενός.
Στη νέα του συλλογή, την οποία παρουσίασε την περασμένη Κυριακή στον κινηματογράφο «Αλέκα» του Δήμου Ζωγράφου, περιέχονται τα σημαντικότερα ποιητικά ανάλεκτα της σαραντάχρονης (1966-2007) πορείας του στον πνευματικό χώρο. Χώρο τον οποίο υπηρέτησε με σεβασμό, συνέπεια και αγάπη, τον τίμησε και τιμήθηκε απ’ αυτόν, αγαπήθηκε απ’ όλους. Τους Θεσπρωτούς συμπατριώτες του, τους Ηπειρώτες, τους πανέλληνες.
Το έργο του μνημιώδες και αξιόλογο, με πρώτο και σπουδαιότερο το τρίτομο «Ιστορικά Λαογραφικά Περιοχής Ηγουμενίτσας (1500-1950)».
Ο Γιάννης Σάρρας έχει στη συλλογή του πάμπολλα βραβεία, μετάλλια, επαίνους και βέβαια ένα μακρύ κατάλογο τίτλων από τα είκοσι εκδοθέντα βιβλία του, αλλά και άλλων δέκα που οδεύουν προς το τυπογραφείο. Του ευχόμαστε να καταφέρει, παρά τα χρόνια του, να καμαρώσει τα νέα πνευματικά τέκνα του στις προθήκες των βιβλιοπωλείων. Όπως τα καταφέρνει και στο χορό, στον οποίο δοθείσας ευκαιρίας φέρνει τις στροφές του.
Καλέ μας μπαρμπα-Γιάννη σ’ ευχαριστούμε για όλα όσα μας έδωσες και μας δίνεις και βέβαια για την αγάπη με την οποία μας περιβάλλεις, τόσο εσύ όσο και η οικογένειά σου.
ΜΠΑΜΠΗΣ ΑΡΤΙΝΟΣ
ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: