4.22.2008

Αντώνης Μπέζας: Να μιλήσουμε τη γλώσσα της ευθύνης και να βάλουμε τέρμα στην πολιτική υποκρισία

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αντώνης Μπέζας στην ΕΡΑ Ιωαννίνων, σε ερώτηση για το θέμα της διέλευσης του αγωγού φυσικού αερίου από τη Θεσπρωτία, ανέφερε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

« Δεν έχω να χωρίσω τίποτε μ’ αυτούς που αντιδρούν στη διέλευση του φυσικού αερίου από τη Θεσπρωτία. Έχω όμως πραγματικά απογοητευθεί από τη στάση αυτών οι οποίοι παίζουν πολιτικά παιχνίδια. Το θέμα της διέλευσης του αγωγού, νομίζω ότι πρέπει να το προσεγγίσουμε σωστά και να συμφωνήσουμε όλοι - και μπορούμε να συμφωνήσουμε- πάνω σε κάποιες βασικές αρχές.

Η πρώτη βασική αρχή είναι ότι ο αγωγός φυσικού αερίου αποτελεί έργο στρατηγική σημασίας, όχι μόνο για την Ήπειρο αλλά για ολόκληρη τη χώρα, γι’ αυτό και πρέπει να κατασκευαστεί. Έχει προκύψει μέσα από διεθνείς συμφωνίες και για την υλοποίησή του έχει καταβληθεί επίπονη προσπάθεια από την Κυβέρνηση. Είναι έργο το οποίο ενθαρρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει ως γνωστόν ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα περιβάλλοντος.

Ακόμη και ο κ. Παπανδρέου στην ομιλία του στη Βουλή την περασμένη Πέμπτη, “υπερηφανεύθηκε” ότι το ΠΑΣΟΚ είναι εκείνο το οποίο άνοιξε τους δρόμους για τους αγωγούς πετρελαίου και τους αγωγούς φυσικού αερίου με την Τουρκία και τις άλλες χώρες.

Η δεύτερη αρχή στην οποία μπορούμε να συμφωνήσουμε, είναι ότι η παραλιακή περιοχή του νομού, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής της Πέρδικας και της περιοχής των Συβότων, έχει κυρίως τουριστικό χαρακτήρα. Αυτός ο χαρακτήρας είναι μοχλός ανάπτυξης, είναι πηγή πλούτου για όλη τη Θεσπρωτία και οφείλουμε να τον διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού. Οι όποιοι σχεδιασμοί μεγάλων έργων υποδομής γίνονται, όπως είναι το έργο του φυσικού αερίου θα πρέπει να διασφαλίζουν την προστασία του τουριστικού χαρακτήρα των παραλιακών περιοχών της Θεσπρωτίας.

Η τρίτη αρχή είναι ότι χρειάζεται υπεύθυνη στάση. Πρέπει να υπάρχει υπεύθυνη στάση, και από τα πολιτικά κόμματα, και από τους τοπικούς φορείς. Δε χρειάζεται λαϊκισμός πάνω σ’ αυτά τα θέματα, διότι στην πολιτική ο εύκολος δρόμος είναι ο δρόμος του λαϊκισμού και των αφορισμών. Είναι πάρα πολύ εύκολο να χαϊδεύουμε αυτιά και ν’ αντιδρούμε για τα πάντα. Ο δύσκολος όμως δρόμος, είναι ο δρόμος της ευθύνης.

Οι πολιτικοί οφείλουμε ν’ ακολουθούμε το δρόμο της ευθύνης. Δεν αντιλαμβάνομαι λοιπόν τοποθετήσεις όπως αυτές που ακούστηκαν στο πρόσφατο Νομαρχιακό Συμβούλιο από τη μειοψηφία, του τύπου «φωνή λαού, οργή θεού». Ο πολιτικός πρέπει να πηγαίνει μπροστά, να οραματίζεται, να οδηγεί τους πολίτες. Επειδή αντιδρούν κάποιοι, αυτό σημαίνει ότι εμείς πρέπει να τρέχουμε από πίσω τους; Οι πολιτικοί πρέπει να βλέπουν μπροστά ».

« Επαναλαμβάνω ότι δεν έχω τίποτε μ’ αυτούς που αντιδρούν. Οι όποιες αντιρρήσεις και διαφορετικές απόψεις υπάρχουν, είναι σεβαστές. Είναι ταυτόχρονα όμως απαράδεκτο κάποιοι ν’ αρνούνται ν’ ακούσουν τη διαφορετική άποψη, ν’ αρνούνται την ενημέρωση και την επιστημονική αντιπαράθεση.

Εγώ δεν έχω βάλει τη υπογραφή μου πουθενά, ούτε για το ΧΥΤΑ ούτε για το φυσικό αέριο. Είναι απαράδεκτο όμως να παίζουν πολιτικά παιχνίδια οι άνθρωποι που έχουν βάλει την υπογραφή τους.

Έχω μπροστά μου την απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου της 13ης Οκτωβρίου του 2004, όταν ο τότε Πρόεδρος της Κοινότητας Πέρδικας εισηγείται συγκεκριμένη περιοχή απ’ όπου πρέπει να περάσει το φυσικό αέριο και ο τότε Νομάρχης και σήμερα επικεφαλής της μειοψηφίας, λέει χαρακτηριστικά ότι «γνωρίζουμε τις δυσκολίες του έργου, ευχόμαστε όμως πραγματικά να ευοδώσει το έργο το οποίο απ’ ό,τι βλέπουμε είναι η τελευταία μορφή ενέργειας η οποία δεν μολύνει, ή αν θέλετε μολύνει όσο το δυνατόν λιγότερο το περιβάλλον ».


Υπενθυμίζω επίσης ότι το Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσπρωτίας πήρε τότε ομόφωνα απόφαση για τη διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου από τη θέση Σταυρολιμένα.

Πώς λοιπόν ενώ υπάρχει αυτή η απόφαση του 2004, οι ίδιοι άνθρωποι που έχουν βάλει τις υπογραφές τους, έρχονται τώρα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο και λένε – αναφέρομαι στην προ λίγων ημερών πρόταση της Αντιπολίτευσης- ότι δεν πρέπει να περάσει ο αγωγός φυσικού αερίου από την Πέρδικα και τα Σύβοτα, ώστε ν’ αποφευχθεί ο περιβαλλοντικός όλεθρος στην ευρύτερη περιοχή;


Είναι δυνατόν οι άνθρωποι που αναγνώριζαν πριν από δύο χρόνια ότι το φυσικό αέριο πρέπει να περάσει από τη Θεσπρωτία κι ότι είναι η καλύτερη μορφή ενέργειας, οι ίδιοι άνθρωποι να μιλάνε τώρα για περιβαλλοντικό όλεθρο; »

« Ο δρόμος για να λύσουμε αυτό το πρόβλημα, είναι ν’ αφήσουμε στην άκρη την πολιτική υποκρισία και το φαρισαϊσμό που επιδεικνύουν κάποιοι επίδοξοι Δήμαρχοι, Νομάρχες κλπ. Η διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου είναι ένα θέμα που θα πρέπει να το δούμε υπεύθυνα και συγκροτημένα. Επαναλαμβάνω, είναι εύκολο να χαϊδεύουμε αυτιά, το δύσκολο είναι να μιλάμε με τη γλώσσα της ευθύνης.

Καλώ λοιπόν όλους τους τοπικούς παράγοντες, συμπεριλαμβάνω και τον εαυτό μου, να μιλήσουμε τη γλώσσα της ευθύνης και να βάλουμε τέρμα στην πολιτική υποκρισία ».

1 σχόλιο:

ARPITSA είπε...

δεν πήρε κανείς καμία απόφαση κύριε υπουργέ της θεσπρωτίας εσείς τέτοιες αποφάσεις πέρνεται στο υπουργείο σας χωρίς μελέτες και τα σχετικά
αφού είδαμε τις προμελέτες σας και της ανακρίβειές σας ( υπόψην πρίν ένα χρόνο το ίδιο έργο ήταν προγραμματισμένο για την περιοχή ΣΑΓΙΑΔΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ)και μετά ΑΠΟΦΑΣΊΣΑΜΕ ΤΟ ΟΧΙ!!!!!!!

μην υποτιμάτε τον κόσμο που σας ψήφισε στο παρελθόν γιατί κοντά σημα τα γιάννενα!!!!
και η πέρδικα έχει 750 σταυρούς δικούς σας

ΘΑ ΤΟΥΣ ΞΑΝΑΠΆΡΕΤΕ????????