4.23.2008

Η χαρά της γνώσης και η ελπίδα της δύναμης

Γράφει ο Λεωνίδας Ταφέκης

Η χώρα μας έχει το προνόμιο εδώ και δεκαετίες να ανήκει στις δύο πιο ισχυρές συμμαχίες κρατών του σύγχρονου κόσμου και εξ’ αιτίας αυτού έχει αναβαθμίσει σημαντικά τη θέση της (κοινωνικά, πολιτικά, οικονομικά, πολιτιστικά και διπλωματικά), στο σύγχρονο κόσμο.
Ως αποτέλεσμα της εξέλιξης αυτής πολλές χώρες και κυρίως οι γειτονικές εποφθαλμιούν τη θέση μας και επιδιώκουν να ενταχθούν και αυτές στις συμμαχίες που εμείς ανήκουμε, ώστε να ωφεληθούν και αυτές όπως ωφελείται η χώρα μας αναφέρουμε παραδείγματα από τη Θεσπρωτία για να είμαστε άμεσα αντιληπτοί, όπως π.χ. το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, την Εγνατία οδό, το Μουσείο, τους ΧΥΤΑ, το τελωνείο Μαυροματίου. Οι συμμαχίες αυτές λοιπόν, παρ’ ότι είναι στο μάτι του κυκλώνα, για πολλές άλλες ισχυρές δυνάμεις αποτελούν διαχρονικές σταθερές και μας επιτρέπουν να αναπτυσσόμαστε σε καιρούς παγκόσμιας αβεβαιότητας. Η γεωγραφική μας τοποθεσία και η συνεχώς ισχυροποιούμενη θέση της χώρας, της επιτρέπουν να ωφελείται από τη συνεργασία με μεγάλες δυνάμεις που φαινομενικά ανήκουν σε αντίθετα με εμάς στρατόπεδα, βλέπε παράδειγμα τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης και τον αγωγό φυσικού αερίου Τουρκίας – Ελλάδας – Ιταλίας που θα διέλθει και από Θεσπρωτικά εδάφη για να τροφοδοτήσει με αέριο τις σύμμαχες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπάρχουν βέβαια ελληνικές πολιτικές δυνάμεις εντός και εκτός κοινοβουλίου που παρά τα χειροπιαστά οφέλη που έχουμε ως χώρα από τη συμμετοχή στις προαναφερθείσες συμμαχίες, επιδιώκουν συστηματικά να αποχωρίσουμε από αυτές, κάτι που αν πραγματοποιηθεί θα προσφέρει μεγάλη ικανοποίηση σε όλες τις γειτονικές κυρίως χώρες που προσπαθούν να ενδυναμώσουν από τις αδυναμίες μας και από τη στέρηση της υποστήριξης ισχυρών συμμαχικών μας εταίρων.

Ας αναλογιστούμε εδώ τι θα συνέβαινε με τη διαφορά μας με τη Π.Γ.Δ.Μ. εάν δεν ανήκαμε στο ΝΑΤΟ ή αν τη χώρα την κυβερνούσε, στην παρούσα συγκυρία, πολιτικά μια συμμαχία Κ.Κ.Ε. – ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και λοιπών αριστερών «επαναστατικών» εξωκοινοβουλευτικών δυνάμεων.
Αντιλαμβανόμαστε βέβαια όλους αυτούς που λόγω κοινών ιδεολογικών προταγμάτων είχανε ως πρότυπο ανάπτυξης για τη χώρα μας το Τιτοϊκό, το Αλβανικό, το Κινέζικο ή οποιοδήποτε άλλο ψευδοεπαναστατικό και ψευδοαριστερό μοντέλο αλλά με το να συνεχίζουν τα ψευδοκοσκινίσματα ανύπαρκτων καθεστώτων, οι διάφορες ομάδες που έχουν φωλιάσει σε ιδεολογικά μυθεύματα , διατηρώντας παράλληλα ισχυρούς τους δεσμούς τους με τις αντίστοιχες χώρες, παρ’ όλο που αυτά τα ψευδοκομμουνιστικά ιδεώδη κατέρρευσαν, μόνο αρνητικούς συνειρμούς στην πρακτική τους δράση, έστω και άθελά τους, μπορούν να φέρουν για τη χώρα μας.

Ας με συγχωρήσουν οι μεγάλοι αυτοί επαναστάτες αλλά πώς αλλιώς μπορούμε να χαρακτηρίσουμε την καταγγελτική στάση τους ενάντια σε ότι προάγει, εκπολιτίζει και αναβαθμίζει τη θέση της χώρας μας στο συγκεκριμένο κόσμο, όπως π.χ. η στάση τους σε έργα, προστασία του περιβάλλοντος (π.χ. Χ.Υ.Τ.Α.), Πολιτισμού (π.χ. Μουσείο Ηγουμενίτσας), Μεταφορών (π.χ. Τελωνείο Μαυροματίου, Εγνατία), Ανάπτυξης (διέλευση αγωγών φυσικού αερίου από Θεσπρωτικά εδάφη), Επικοινωνιών (π.χ. κατάργηση μονοπωλίου ΟΤΕ, συνεργασία με ξένους τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς) κ.α..

Για να λέμε όμως και του στραβού το δίκιο σημαντική είναι η συμβολή και του ΠΑΣΟΚ στη βελτίωση και στην ενίσχυση της θέσης της χώρας μας στο σύγχρονο κόσμο.
Μας προβληματίζει πολύ όμως η στάση συγκεκριμένων στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Θεσπρωτία, τα οποία οδηγούν σε αλλαγή θέσεων το ΠΑΣΟΚ του Νομού μας για θέματα που οι ίδιοι για δεκαετίες προετοίμαζαν να γίνουν (βλέπε στάση σε ΧΥΤΑ Καρβουναρίου ή τη θέση τους για τη διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου από τα θεσπρωτικά εδάφη ή και τη γενικότερη αρνητική στάση τους σε πολλά έργα που προστατεύουν το πανέμορφο περιβάλλον μας).

Ευελπιστούμε ότι τώρα που η χώρα μας λαμβάνει τη θέση που της αρμόζει στον σύγχρονο κόσμο, αντιμετωπιζόμενη με σεβασμό από εχθρούς και φίλους, όλες οι υπεύθυνες δυνάμεις του τόπου θα σταθούν στο ύψος τους δίνοντας στο λαό μας τη δυνατότητα να απολαύσει εν ειρήνη τους καρπούς των κόπων του που επί δεκαετίες αγόγγυστα κατέβαλε.
Έφτασε ο καιρός να εκδηλώσουμε την ικανοποίησή μας για τη θέση που κατέχει η χώρα μας στο σύγχρονο κόσμο προσδίδοντας νέα δύναμη στη δύναμή μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: