4.13.2008

Νέο βιβλίο από τον Φώτη Μήτση

«ΣΤΡΑΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΑΚΟΣ - Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ Με παρένθεση ιστορικών στοιχείων» έχει τίτλο το νέο βιβλίο του ομότιμου καθηγητή και πρώην πρύτανη του πανεπιστήμιου Αθηνών κ. Φώτη Μήτση.
Στο πρόλογο του βιβλίου ο κ. Μήτσης μεταξύ άλλων αναφέρει:
«Περιήλθε σε μένα το αρχείο -ακριβέστερα μέρος του αρχείου- του Στράτη Αθανασάκου, με ιστορικές κι' άλλες ενδιαφέρουσες πληροφορίες, για τα θέματα του τόπου μας και για ευρύτερα, εθνικά.
Αυτό ήταν μια πρόκληση, η οποία κέντρισε το ενδιαφέρον μου κι' έγινε αφορμή γι' αυτή την παρουσίαση της προσωπικότητας και του έργου του Στράτη Αθανασάκου, μιας και πιστεύω πως η όλη του ζωή και η πορεία του συνδέεται άρρηκτα με την ιστορία του τόπου μας, της Θεσπρωτίας, αρχίζοντας από τη θητεία του ως Επάρχου Θυάμιδος (Φιλιατών) στη δεκαετία του 1930 και στη συνέχεια στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940-41 κι στη μεταπολεμική περίοδο των δεκαετιών που υπηρέτησε τον τόπο ως ενεργός πολίτης και ως πολιτικός.
Ιδιαίτερη είναι η δράση του στο εθνικό θέμα της Μουσουλμανικής μειονότητας της Θεσπρωτίας (Τσάμηδες). Ενισχυτικά και καταλυτικά έδρασε στην απόφασή μου αυτή της δημοσιοποιήσεως του αρχείου, και η επιθυμία του ίδιου του Στράτη Αθανασάκου, η οποία εκφράζεται σ' ένα τελευταίο υπόμνημά του, που υπέβαλε στις 31 Αυγούστου 1992, λίγους μήνες προ του θανάτου του για τους Αλβανοτσάμηδες. Σ' αυτό γράφει: "... Είναι στη πρόθεσή μας όχι μόνο αυτή η εργασία μας, αλλά κι' όλα όσα έχουμε συντάξει για το θέμα αυτό (της Μουσουλμανικής μειονότητας) κατά καιρούς, να τα δημοσιεύσουμε σ' ενιαίο έργο, για να αποτελέσει κι' αυτό βασικό στοιχείο για τη σύγχρονη ιστορία του τόπου μας, δια το ιστορικό αυτό εθνικό θέμα, αλλά η έκδοση να γίνει σ' ένθετο χρόνο, ο οποίος εξαρτάται από τη διεθεύτηση του θέματος... " .»
«Επιτελώντας σήμερα ένα ηθικό χρέος για την μνήμη του Στράτη Αθανασάκου, καταθέτω αυτά τα ιστορικά ντοκουμέντα τα οποία περισυνέλεξα και τα οποία ίσως φανούν χρήσιμα και για τον ερευνητή-ιστορικό του μέλλοντος, ο οποίος θα ήθελε να ασχοληθεί ευρύτερα με την ιστορία αυτού του τόπου

Δεν υπάρχουν σχόλια: