3.23.2008

Κινητοποίηση για την προστασία του Αμβρακικού

Κινητοποίηση για την προστασία του Αμβρακικού Κόλπου, οργανώθηκε την σήμερα στην Πρέβεζα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους αλιείς, φορείς της περιοχής και περιβαλλοντικούς συλλόγους από πολλές περιοχές της χώρας. Η ρύπανση, η άναρχη υπεραλίευση, μπαζώματα, ιχθυοκαλλιέργειες που οξύνουν το πρόβλημα, ανεξέλεγκτες χωματερές περιμετρικού κ.λ.π., έχουν μετατρέψει τον άλλοτε μοναδικό υγροβιότοπο, σε μια θαλάσσια περιοχή που εκπέμπει S.O.S αφού τα αλιεύματα μειώθηκαν αισθητά, η ρύπανση ξεπέρασε κάθε αποδεκτό όριο προ ετών, και όσος γόνος εισέρχεται από το στόμιο του Ακτίου στον Κόλπο, καταστρέφεται από ασύδοτη αλιεία ανεμότρατων.
Στην σημερινή κινητοποίηση της Πρέβεζας, συμμετείχαν δεκάδες αλιείς , οι τελευταίοι που απέμειναν από τις χιλιάδες του παρελθόντος, που με τις βάρκες τους απέκλεισαν συμβολικά διαμαρτυρόμενοι για λίγη ώρα, την είσοδο του Αμβρακικού Κόλπου.
Στη παραλία της Πρέβεζας, έγινε μεγάλη συγκέντρωση, στην οποία εκπροσωπήθηκαν και τα κόμματα. Η ΝΔ με τον βουλευτή της Γιώργο Τρυφωνίδη, το ΠΑΣΟΚ με τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ο ΣΥΝ με τον πρόεδρό του Αλέξη Τσίπρα και τα άλλα με τοπικά κομματικά στελέχη.
«Σε όλη την Ελλάδα διογκώνεται ένα κίνημα για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος». τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας
Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι το πρόβλημα προστασίας του Αμβρακικού, αφορά ουσιαστικά την ζωή εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων στους τρεις νομούς που τον περιβάλλουν, όπως επίσης και το πρόβλημα των ποταμών της περιοχής. «Δεν είναι τυπικό, αλλά μεγάλο εθνικό ζήτημα, είναι η περιβαλλοντική μας πολιτική», είπε.
Εκπροσωπώντας την κυβέρνηση ο βουλευτής του νομού Γιώργος Τρυφωνίδης, σε χαιρετισμό του προς τους συγκεντρωμένους, ανακοίνωσε την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που στάλθηκε για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και σύμφωνα με την οποία, έχουν προβλεφθεί όλα τα μέτρα για την προστασία του Αμβρακικού, τόσο από την ρύπανση, όσο και από την άναρχη αλιεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: