3.24.2008

Ενημέρωση-Συζήτηση των αγροτών σε σχέση με θέματα ΕΛ.Γ.Α

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 23 Μαρτίου 2008, εκδήλωση στο Τ.Δ Ασπροκκλησίου του Δήμου Σαγιάδας, με θέμα
«Ενημέρωση-Συζήτηση των αγροτών σε σχέση με θέματα ΕΛ.Γ.Α» με ομιλητή τον Πρόεδρο του ΕΛ.Γ.Α κ. Κατσαρό Νικόλαο.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πέρα από την ενημέρωση που παρουσίασε ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, έγινε εποικοδομητική συζήτηση με ερωτήματα που έθεσαν οι αγρότες για θέματα που τους απασχολούν.
Ο Νομάρχης Θεσπρωτίας σε συνέχεια συνεργασίας του με τους αγρότες έθεσε στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ με συνεχείς παρεμβάσεις του, αιτήματα που αφορούν τους αγρότες και συγκεκριμένα :
- στον τομέα φυτικής παραγωγής ζήτησε από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, παράταση μέχρι τέλους Φεβρουαρίου αντί για 15 Φεβρουαρίου που ισχύει σήμερα, όσον αφορά προθεσμία κάλυψης των ζημιών για τα ομφαλοφόρα πορτοκάλια. Ακόμη παράταση της προθεσμίας κάλυψης των ζημιών στις μεσοόψιμες ποικιλίες μανδαρινιών μέχρι τέλους Φεβρουαρίου αντί 31 Ιανουαρίου που ισχύει σήμερα. Σχετικά με τα ακτινίδια ζήτησε μείωση της εισφοράς στις υπό κάλυψη καλλιέργειες από 3% σε 1 %.
Στη συνέχεια αναφερόμενος στο Ζωϊκό Κεφάλαιο ζήτησε μια επίδειξη ανοχής από την Διοίκηση του ΕΛΓΑ στην καθυστερημένη αποστολή δικαιολογητικών από τους ζημιωθέντες κτηνοτρόφους.

Σχετικά με την αλιευτική παραγωγή πρότεινε να ενταχθούν στην ασφαλιστική κάλυψη του ΕΛΓΑ οι ζημιές από φυσικούς κινδύνους στην αλιευτική παραγωγή γλυκών νερών προαιρετικά.
Ακόμη για θέματα ΠΣΕΑ, ο Νομάρχης έθεσε στον κ. Κατσαρό τα προβλήματα από τη μεγάλη καθυστέρηση από την ημερομηνία της ζημιάς μέχρι την έγκριση προγραμμάτων και την καταβολή των ενισχύσεων , ζήτησε την ανασύσταση των ζημιών στο φυτικό κεφάλαιο και να μπορεί να γίνει ένας συνδυασμός με πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών, και για το Διοικητικό Έλεγχο στις ζημιές ΠΣΕΑ να λαμβάνεται υπόψη το οικογενειακό εισόδημα (όπως στις εξισωτικές) και όχι το ατομικό Γεωργικό εισόδημα.

Με τη λήξη της εκδήλωσης ο Νομάρχης Θεσπρωτίας κ. Γιόγιακας Βασίλειος επισκέφθηκε μαζί με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ καλλιέργειες στην περιοχή του Δήμου Σαγιάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: