11.24.2011

Αντώνης Μπέζας στον Real fm 97,8 : Η ύφεση είναι αποτέλεσμα της φορολογικής αφαίμαξης




Δημόσια συγνώμη από τον Νίκο Χατζηνικολάου για τα δημοσιεύματα της Real news

«Στα τρία χρόνια θετικής δράσης της Real news έχουμε κάνει και λάθη για τα οποία πρέπει να κάνουμε την αυτοκριτική μας. Τον κ. Μπέζα τον έχουμε αδικήσει από την εφημερίδα μας και θέλω με αφορμή τα γενέθλια για τα τρία χρόνια από την έκδοσή της, να αποκαταστήσουμε την αδικία ζητώντας συγγνώμη έστω και για ένα από τα λάθη μας. Έχετε τη δημόσια συγγνώμη μου κ. Μπέζα για την αδικία που υποστήκατε από την εφημερίδα μας, με σχόλια που δεν σας ταίριαζαν και που μπορώ τώρα πια να γνωρίζω από το ρεπορτάζ ότι σας έβλαψαν».
Με τη δημόσια αυτή δήλωση, που αποτελεί σημαντική ηθική δικαίωση για τον Αντώνη Μπέζα, ξεκίνησε ο Νίκος Χατζηνικολάου τη συνέντευξη στον real fm 97,8 με τον πρώην υφυπουργό oικονομικών της Νέας Δημοκρατίας.


Στην ίδια συνέντευξη στον real fm 97.8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, ο Αντώνης Μπέζας χαρακτήρισε «λανθασμένη και άδικη τη φορολογική πολιτική που ασκείται την τελευταία διετία».
«Το φορολογικό σύστημα πρέπει να διέπεται από συγκεκριμένες θεμελιώδεις αρχές όπως η στόχευση στην ανάπτυξη και η ισορροπία των φόρων. Οι φόροι πρέπει να αποτελούν όσο το δυνατό μικρότερο ποσοστό του διαθέσιμου εισοδήματος του πολίτη για να μπορεί να διοχετεύεται το υπόλοιπο στην πραγματική οικονομία και να τροφοδοτείται η ανάπτυξη. Το μεγάλο λάθος που διαπράττεται σε βάρος της ελληνικής οικονομίας την τελευταία διετία, είναι ότι με την φορολογική πολιτική που ακολουθείται, συμβαίνει εντελώς το αντίθετο», τόνισε ο κ. Μπέζας, προσθέτοντας ότι «το κράτος λόγω της υπέρμετρης φορολογίας έχει στραγγαλίσει την οικονομία και την έχει οδηγήσει στην ύφεση. Η ύφεση είναι αποτέλεσμα της φορολογικής αφαίμαξης και από την ύφεση πλήττονται περισσότερο τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα».
Με αφορμή την κατάθεση του νέου προϋπολογισμού, ο πρώην υφυπουργός υποστήριξε ότι «η διαδικασία ψήφισή τους στη Βουλή έχει πάψει να έχει πραγματική αξία αφού η εκτέλεσή τους γίνεται με αποκλίσεις από τους στόχους που τίθενται. Τα μεν έσοδα υπερεκτιμώνται και τελικά δεν πραγματοποιούνται, οι δε δαπάνες μονίμως υπερβαίνουν τις αντίστοιχες προβλέψεις. Αυτό συμβαίνει παγίως και δείχνει την αδυναμία των κυβερνήσεων να αυτοσυγκρατηθούν και να εντείνουν τις προσπάθειες για να πετύχουν τους στόχους».
Τέλος, αναφερόμενος στον προϋπολογισμό του 2012, σημείωσε ότι υπάρχουν όπως και στους προηγούμενους προϋπολογισμούς της διετίας 2010-2011 φιλόδοξοι στόχοι, δηλαδή αυξημένα έσοδα που «δεν βλέπει να βγαίνουν» λόγω της ύφεσης που θα συνεχισθεί και δαπάνες που θα ξεπερασθούν αν δεν υπάρξει ανάκαμψη. Εξάλλου, όπως τόνισε, η προσπάθεια για δημοσιονομική εξυγίανση θα επιτύχει αν βασιστεί, με ρεαλιστικούς όμως όρους, κυρίως στην περιστολή των δαπανών και αν είναι προσανατολισμένη στην επανεκκίνηση της οικονομίας.


Ακούστε ολόκληρη τη ραδιοφωνική συνέντευξη εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: