7.07.2011

Δαπάνες χωρίς... παραστατικά!!!



- Στην Εισαγγελία η έκθεση για τα ελλείμματα με απόφαση του Δημάρχου Ηγουμενίτσας και της Οικονομικής Επιτροπής

Σημαντικά ελλείμματα φανερώνει η Έκθεση Επισκόπησης των Εισπράξεων - Πληρωμών των Δημοτικών Ενοτήτων Παραποτάμου, Πέρδικας, Μαργαριτίου και Συβότων του Δήμου Ηγουμενίτσας χρήσεως 2010, την οποία παρέδωσαν στο Δήμαρχο Ηγουμενίτσας οι ορκωτοί λογιστές, τη Δευτέρα. Με αφορμή τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην έκθεση, ελήφθη απόφαση να... έρθει η έκθεση στην Οικονομική Επιτροπή, η οποία και συνεδρίασε «ανοιχτά», έχοντας κατεπείγοντα χαρακτήρα, όπως επεσήμανε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος για τα Οικονομικά του Δήμου Ηγουμενίτσας και Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής κ. Βασίλειος Τσώλης.



Μάλιστα ο κ. Τσώλης, ως Πρόεδρος της Επιτροπής, ζήτησε από τα μέλη της να εξουσιοδοτηθεί ο Δήμαρχος για την άσκηση κάθε ένδικου μέσου, κάτι που συνέβη.
Σύμφωνα με την έκθεση που την υπογράφει ο Ορκωτός Λογιστής Νίκος Καλλές, η μόνη Δημοτική Ενότητα, που ήταν «καθαρή» ήταν αυτή των Συβότων.
Στις άλλες τρεις Ενότητες παρατηρήθηκαν ελλείμματα και προέκυψαν Αδιευκρίνιστες Διαφορές, για τις οποίες η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ηγουμενίτσας ομόφωνα αποφάσισε αφ' ενός να διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση και αφ' ετέρου ο φάκελος να κατατεθεί στην Εισαγγελική Αρχή.
Κατά Δημοτική Ενότητα οι αδιευκρίνιστες διαφορές ανέρχονται στα αντίστοιχα ποσά:
- Παραποτάμου: 225.173
- Μαργαριτίου: 13.769
- Πέρδικας: 65.508
Να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο, ότι στα μέσα του μηνός Ιουνίου, κατατέθηκε στο ταμείο του Δήμου Ηγουμενίτσας, μέσω λογαριασμού που διατηρεί στην Τράπεζα Πειραιώς, το ποσό των περίπου 60.000 ευρώ, το οποίο σχετίζεται με την οικονομική διαχείριση της Δημοτικής Κοινότητας Πέρδικας, από υπάλληλο της συγκεκριμένης Δημοτικής Κοινότητας.

«Η απόφαση για διαφάνεια δεν είναι μόνο λόγια»
O κ. Κάτσινος, λαμβάνοντας το λόγο στην... ανοιχτή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, αναφέρθηκε στο ζήτημα της διαφάνειας, που όπως σημείωσε ήταν κάτι που από την πρώτη στιγμή επεδίωξε. Εξήγησε ότι κατά τη διάρκεια της απογραφής προέκυψαν κάποια ζητήματα, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιηθούν ορκωτοί λογιστές για έλεγχο για το έτος 2010 στους πρώην Δήμους, που συναποτελούν σήμερα τον Καλλικρατικό Δήμο της Ηγουμενίτσας. Τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή είναι πλέον υποχρεωμένη να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες.
«Η απόφαση για διαφάνεια δεν είναι μόνο λόγια», σημείωσε ο κ. Κάτσινος, ενώ μίλησε και για ενόχληση κάποιων από τον τρόπο διαχείρισης της νέας Δημοτικής Αρχής.
Ποια είναι όμως τα επόμενα βήματα; Όπως τα ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας, έχουν ως εξής:
Πρώτον θα κατατεθεί το πόρισμα των Ορκωτών Λογιστών στην Εισαγγελία,
Δεύτερον θα ανατεθεί η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης και τρίτον,
Θα ζητηθεί από την Περιφέρεια Ηπείρου η διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου.

Μηνυτήρια αναφορά για την Πέρδικα
Μηνυτήρια αναφορά με την οποία ζητούσε την ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου που τυχόν ενέχεται σε οικονομικά αδικήματα της πρώην Κοινότητας Πέρδικας, είχε καταθέσει ο Δημοτικός Σύμβουλος Ηγουμενίτσας και πρώην Πρόεδρος της Κοινότητας Πέρδικας κ. Πάκος Δημήτριος, πριν ακόμη ολοκληρωθεί και παραδοθεί στο Δήμο Ηγουμενίτσας το πόρισμα των Ορκωτών Λογιστών και πριν ακόμη παρθούν αποφάσεις από τα αρμόδια όργανα του Δήμου, όπως σημειώνει σε δελτίο τύπου το οποίο εξέδωσε.
Αφορμή για την Εισαγγελική παρέμβαση και τη μηνυτήρια αναφορά του κ. Πάκου, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, ήταν το γεγονός ότι υπάλληλος της Κοινότητας Πέρδικας κατέθεσε εκ των υστέρων (κι ενώ ήταν σε εξέλιξη ο έλεγχος των Ορκωτών) χρηματικό ποσό στο Ταμείο του Δήμου Ηγουμενίτσας που αφορούσε το οικονομικό έτος 2010 καθώς και το ότι δεν είχαν αποδοθεί κρατήσεις μισθοδοσίας. Τότε με αίτησή του και με την ένδειξη «ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ» ζητούσε ενημέρωση από το Δήμαρχο Ηγουμενίτσας θέτοντας ερωτήματα σχετικά με την επιστροφή των χρημάτων αυτών.

Όλα θα διευκρινιστούν
Την πεποίθησή του ότι όλα θα ταχτοποιηθούν και θα διευκρινιστούν αρμοδίως, δηλώνει ο πρώην Δήμαρχος Μαργαριτίου κ. Ιωάννης Λώλος.
Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή του αναφέρει:
«Χθες το μεσημέρι (06.07.2011) πληροφορήθηκα για το περιεχόμενο της Έκθεσης Επισκόπησης των Ορκωτών Λογιστών αναφορικά με τις εισπράξεις και πληρωμές που διενέργησε ο Δήμος Μαργαριτίου κατά το έτος 2010.
Θέλω να πιστεύω ότι τα εν λόγω ευρήματα, οφείλονται σε ταμειακά λάθη, κάτι το οποίο είναι εύκολο να συμβεί σε έναν Δήμο που υποστηρίζεται ταμειακά από έναν μόνο υπάλληλο και αυτός όχι με εξειδικευμένες οικονομικές και άλλες γνώσεις.
Την παραπάνω άποψη μου ενισχύει, τόσο η ανάλυση των ευρημάτων, αλλά και το μέγεθος αυτών, χωρίς φυσικά αυτό να αποτελεί κριτήριο για οποιανδήποτε απάλειψη των όποιων ευθυνών.
Αναφορικά δε με το ποσό των 11.750, 32 ευρώ που δεν καταχωρήθηκε στο τηρούμενο σχετικό βιβλίο του Δήμου, όπως μου αποκάλυψε ο αρμόδιος υπάλληλος, οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έλαβε την έγγραφη ειδοποίηση από τον αρμόδιο Φορέα για να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες, αλλά διαπιστώθηκε η απόδοσή του στον Δήμο (στο τέλος του έτους), από το αντίγραφο κίνησης του Τραπεζικού Λογαριασμού (extrait) με το κλείσιμο του Οικονομικού έτους και ως εκ τούτου δεν μπορούσε πλέον να καταχωρηθεί, ως έσοδο του 2010, με το νέο έτος.
Είμαι πεπεισμένος ότι στη συνέχεια όλα αυτά θα διευκρινιστούν και θα τακτοποιηθούν αρμοδίως, ώστε να μην επιδέχονται παρερμηνείες που οδηγούν σε άλλες σκέψεις, ποινικά και ηθικά κολάσιμες», καταλήγει ο πρώην Δήμαρχος Μαργαριτίου.

Δήλωση του πρώην δημάρχου Παραποτάμου
Σε ανακοίνωσή του με αφορμή την έκθεση των ορκωτών λογιστών ο πρώην Δήμαρχος Παραποτάμου και νυν Αντιδήμαρχος κ. Ιωάννης Τζάνης, δηλώνει τα εξής:
«Μετά την επίσημη κοινοποίηση στο Δήμο Ηγουμενίτσας του πορίσματος του ελέγχου των ορκωτών λογιστών, διαπιστώθηκε ότι σε ορισμένους πρώην Καποδιστριακούς Δήμους,- μεταξύ των οποίων και ο πρώην Δήμος Παραποτάμου Θεσπρωτίας - του οποίου ως γνωστόν διετέλεσα Δήμαρχος επί πολλές θητείες - λείπουν παραστατικά στοιχεία που να δικαιολογούν τόσο την εισροή ορισμένων κονδυλίων Εσόδων των τελευταίων μηνών του Οικονομικού έτους 2010, όσο και την εκροή δαπανών και την απόδοση κρατήσεων υπέρ τρίτων.
Το αποτέλεσμα αυτό (καθόσον με αφορά) θέλω να πιστεύω ότι πιθανώς οφείλεται σε γραφειοκρατικά λάθη και παραλείψεις της Ταμειακής Υπηρεσίας του πρώην Δήμου Παραποτάμου. Για το λόγο αυτό από τη νέα μου θέση ως Αντιδήμαρχος του νέου Καλλικρατικού Δήμου Ηγουμενίτσας θα εργαστώ, σε συνεργασία με τη Νέα Δημοτική Αρχή, για να διερευνηθεί εάν υπάρχουν ευθύνες (πειθαρχικές, ποινικές και αστικές) σε κάθε επίπεδο ώστε να αποδοθούν αρμοδίως.
Σε κάθε περίπτωση με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο η σημερινή (06.07.2011) απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ηγουμενίτσας να ασκηθεί, για το θέμα, αυτό ενώπιον της Εισαγγελικής Αρχής, μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου.
Καλώ τη Νέα Δημοτική Αρχή να προβεί και σε κάθε άλλη νόμιμη ενέργεια, που θα απαιτηθεί, ώστε με διαφάνεια να διερευνηθεί η υπόθεση και να αποδοθούν ευθύνες, όπου και εάν ανήκουν», καταλήγει ο κ. Τζάνης

Παναγιώτης Ρίζος

Δεν υπάρχουν σχόλια: