4.17.2011

Αναγκαία η οικονομική συνδρομή της Ευρώπης για το πρόβλημα των μεταναστών στην Ηγουμενίτσα



Μία μικρή γεύση από την εφιαλτική κατάσταση που βιώνουν καθημερινά οι κάτοικοι, αλλά και οι διερχόμενοι από την Ηγουμενίτσα και ειδικά από την περιοχή γύρω από το λιμάνι, πήραν χθες κορυφαία στελέχη της Ν.Δ που επισκέφθηκαν την περιοχή, για να συζητήσουν με τις τοπικές αρχές το μείζον πρόβλημα που έχουν δημιουργήσει οι λαθρομετανάστες. Ο επικεφαλής του Τομέα Προστασίας του Πολίτη Αθανάσιος Νάκος, συνοδευόμενος από τον Τομεάρχη δημοσίων έργων του κόμματος Στ. Καλογιάννη και τον αναπληρωτή Τομεάρχη δημοσίων έργων, Δ. Τσουμάνη και παρουσία του Αντ. Μπέζα, του Βασ. Γιόγιακα και άλλων στελεχών της Ν.Δ στη Θεσπρωτία, διαπίστωσε ιδίοις όμμασι τον εφιάλτη που ζει καθημερινά η Ηγουμενίτσα.

Ειδικά μάλιστα μετά την επίσκεψή τους στο Λιμεναρχείο και τη συνάντηση που είχαν με τις εκεί αρχές, βρέθηκαν, κατά τη διάρκεια των δηλώσεων του κ. Νάκου, σε κλοιό δεκάδων λαθρομεταναστών, που συγκεντρώθηκαν σε ελάχιστο χρόνο, περιμένοντας προφανώς κάποιο ευχάριστο νέο γι’ αυτούς. Την ίδια στιγμή ένα ζευγάρι ηλικιωμένων Βρετανών που βρισκόταν δίπλα ζητούσε να μάθει από τα στελέχη της Ν.Δ ποιος ήταν υπεύθυνος για την κατάσταση αυτή, καθώς λίγο νωρίτερα βρέθηκαν στο στόχαστρο των μεταναστών, που έσπασαν το αυτοκίνητό τους, επειδή αρνήθηκαν να τους δώσουν χρήματα… Ο κ. Νάκος έδειξε να συμμερίζεται και την ανησυχία και τον προβληματισμό που εκφράζουν για τις διαστάσεις του προβλήματος, οι τοπικοί παράγοντες και οι κάτοικοι και γι’ αυτό έκανε λόγο για ακραίες καταστάσεις που απαιτούν άμεσες λύσεις. Πρόσθεσε όμως παράλληλα, πως δεν είναι ένα θέμα που αφορά μόνο την Ηγουμενίτσα, αλλά ούτε και μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη. Διαφαίνεται πάντως, ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμφωνεί με την προοπτική της δημιουργίας Κέντρων Υποδοχής και Κράτησης, όπως άλλωστε ανέφερε ο Χρ. Παπουτσής στην Βουλή την Πέμπτη. «Η άποψη της Ν.Δ. είναι κατ’ αρχάς ότι πρέπει να φυλάσσονται τα σύνορα γι’ αυτό και συμφωνήσαμε με την κυβέρνηση στην κατασκευή του φράχτη στον Έβρο. Είναι ένα πρόβλημα που αφορά και την Ε.Ε. και λαμβάνονται αποφάσεις που δείχνουν ότι και οι Ευρωπαίοι αντιλαμβάνονται ότι δεν είναι ελληνικό το πρόβλημα. Απαιτείται ένα χρηματοδοτικό εργαλείο, ξεχωριστό για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης ώστε πρώτα να σταματήσουμε την είσοδο των λαθρομεταναστών, στη συνέχεια να εφαρμοστεί πλήρως η μη εκροή των λαθρομεταναστών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και στη συνέχεια να δημιουργηθούν οι υπηρεσίες για την εκδίκαση των υποθέσεων ασύλου σε εύλογο χρονικό διάστημα», σημείωσε ο κ. Νάκος.

Οι ελλείψεις προσωπικού
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο κ. Νάκος παρουσίασε και μία άλλη πτυχή της υπόθεσης, με την ανεπάρκεια των αστυνομικών και λιμενικών αρχών, να αντιμετωπίσουν δραστικά την κατάσταση στην Ηγουμενίτσα. «Η αστυνομία πρέπει να ενισχυθεί σε υλικοτεχνική υποδομή για να επιτελέσει το έργο της. Δεν γίνεται το 60% του στόλου των οχημάτων να είναι ακινητοποιημένα ή να πληρώνουν από την τσέπη τους οι αστυνομικοί τα χρήματα για την προμήθεια των εξαρτύσεων. Είναι γνωστό ότι το μνημόνιο οδήγησε σε πρόωρη φυγή συνταξιοδότησης πολλούς αστυνομικούς και λιμενικούς και τα κενά αυτά δεν καλύπτονται. Η Ν.Δ. ζητά να μην ισχύσει το 5/1 για τα σώματα ασφαλείας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Εν αναμονή της επίσκεψης Παπουτσή
Στο δήμο Ηγουμενίτσας, αλλά και στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας, υποδέχθηκαν με σχετική ικανοποίηση τη δήλωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρ Παπουτσή, ότι οφείλει μία επίσκεψη στην Ηγουμενίτσα, την οποία θα πραγματοποιήσει το συντομότερο. Αμέσως μετά την συνάντηση που είχε με τον Αθ. Νάκο, ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γ. Κάτσινος, τόνισε πως λύσεις υπάρχουν, αλλά δεν μπορούν να δοθούν από τον Δήμο. «Είναι λύσεις που πρέπει να εφαρμόσει η κυβέρνηση και η Ευρώπη. Είμαστε σύμφωνοι με την δημιουργία Κέντρων Υποδοχής και Κράτησης, που όμως πρέπει να γίνουν μακριά από την Ηγουμενίτσα. Πιστεύουμε, ότι το καλύτερο σημείο για αυτά είναι στις περιοχές εισόδου των λαθρομεταναστών στη χώρα». Από την πλευρά του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιάννης Τζάνης τόνισε πως τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχει μια σχετική κινητικότητα γύρω από το θέμα σε κεντρικό επίπεδο και αυτό δημιουργεί αισιοδοξία, ότι σύντομα θα υπάρξουν παρεμβάσεις.

http://filiati.blogspot.com/2011/04/blog-post_17.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: