1.20.2011

ΕΙΚΟΝΙΚΑ

Γράφει ο Κίτσος Μπουασσονάς
,
Έντυπο με φωτογραφίες των έργων της περασμένης οκταετίας εξέδωσε η απελθούσα δημοτική αρχή. Περά από τη σκοπιμότητα που το συνοδεύει, το έντυπο αυτό παρουσιάζει και έργα που έγιναν από την νομαρχία Θεσπρωτίας και παρουσιάζονται ως έργα του δήμου. Αυτό όμως που φαίνεται ξεκάθαρα στο κείμενο που το συνοδεύει είναι η προσπάθεια της προηγούμενης αρχής να προβάλει ως κυρίαρχη (αναπτυξιακή? )επιλογή της τη χρήση του τσιμέντου. Χωρίς υπερβολή χιλιάδες κυβικά τσιμέντου είναι φυτεμένα σε κάθε άκρη του δήμου Φιλιατών. Και μάλιστα σε τέτοια έκταση που ανάγκασαν ακόμη και τον ηγούμενο της μονής Γηρομερίου αρχιμανδρίτη Μεθόδιο να ασχοληθεί, σε ένα από τα άρθρα του στο τύπο, και με το παραπάνω αντιαισθητικό, πέρα των άλλων, φαινόμενο.
Βέβαια πριν μερικά χρόνια όταν εμείς είχαμε παρουσιάσει το συγκεκριμένο θέμα είχαμε κατηγορηθεί ότι διακατεχόμαστε από εμπάθεια προς την δημοτική αρχή και ότι συκοφαντούμε το έργο της. Τώρα ποιος συκοφαντούσε και ποιον, φαίνεται ξεκάθαρα.
Ουδείς αμφισβητεί ότι έγιναν κάποια έργα. Αλλά ένα έργο είναι σημαντικό και χρήσιμο όταν εξυπηρετούνται μέσω αυτού οι περισσότεροι κάτοικοι και όχι μόνο ένας-δυο « ημέτεροι».

Τώρα που πέρασαν οι δημοτικές εκλογές, είναι χρήσιμο για τους επικεφαλής των συνδυασμών να κάνουν ένα απολογισμό όχι τόσο για το αποτέλεσμα όσο για τις συνθήκες που οδήγησαν σε αυτό. Εκεί ίσως ανακαλύψουν και τις αίτιες των εν δυνάμει προβλημάτων που δημιούργησαν αυτές. Και είναι απόλυτα σίγουρο ότι τα προβλήματα αυτά θα κάνουν πολύ σύντομα την εμφάνιση τους.
Οι ετερόκλητες συμμαχίες , οι ιδεολογικές κολοτούμπες και άλλα μυστήρια που έγιναν όχι στο όνομα της ανιδιοτελούς προσφοράς στο τόπο άλλα στο όνομα των προσωπικών συμφερόντων εις βάρος του συνόλου, έχουν δυστυχώς μεγάλο κόστος. Και ο κόσμος σε καμιά περίπτωση δεν είναι διατεθειμένος να το επωμιστεί.

Όχι τα πετρέλαια στη Σαγιάδα φωνάζουν μερικοί και περιγράφουν τις επιπτώσεις πιθανής μόλυνσης με εικόνες παρόμοιες με εκείνες των βομβαρδισμένων πετρελαιοπηγών στο πόλεμο του περσικού κόλπου. Το σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται για πετρελαιοπηγές (άσχημα θα ήταν;) που κινδυνεύουν από πιθανό βομβαρδισμό αλλά για μονάδα επεξεργασίας πετρελαιοειδών. Είναι μια σοβαρή επένδυση η οποία πέραν των άλλων υποδομών θα προσφέρει και μια ανάσα στην ασφυκτιούσα οικονομική κατάσταση του τόπου μας. Μια ποιο ψύχραιμη προσέγγιση στο θέμα, χωρίς υπερβάλλουσες εκτιμήσεις θα ήταν χρήσιμη.
Άλλωστε ουδείς διανοήθηκε να σταματήσει να τροφοδοτεί με πετρέλαιο τις δεξαμενές του καλοριφέρ του, με τη σκέψη και μόνο, ότι υπάρχει πιθανότητα να ανατραπεί το βυτιοφόρο στην είσοδο του σπιτιού του.

Ο νεώτερος υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές ήταν ο Φίλλιπος Λένης. Οι περισσότεροι συνυποψήφιοι τον αγνόησαν υπεροπτικά αλλά ο μικρός απέδειξε ότι είναι δεν είναι και τόσο μικρός όσο ήθελαν να τον παρουσιάζουν. Κατάφερε και εκλέχτηκε αφήνοντας έξω «μεγάλα» ονόματα, αποκτώντας έτσι ,με το καλημέρα, το τίτλο του νεότερου δημοτικού συμβούλου των Φιλιατών. Καιρός να ακούσουμε και τους νέους μέσα από την δική τους φωνή. Άλλωστε στις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες είναι οι περισσότερο δοκιμαζόμενοι.

Δύσκολο το έργο της σύνθεσης για τον νέο δήμαρχο Μηνά Παππά. Όχι μόνο γιατί έχει να κάνει και με άτομα που δεν έχουν και την καλύτερη μαρτυρία ως προς το ακέραιο του χαρακτήρα τους αλλά και γιατί πρέπει να επαναφέρει τις ισορροπίες οι οποίες έχουν διαταραχτεί υπέρ των ατόμων με αμφισβητούμενες ικανότητες.
Νέα αρχή, νέα εποχή για το δήμο Φιλιατών τόνισε ο νέος δήμαρχος και μας βρίσκει αρωγούς σε αυτές του τις επιθυμίες. Η νέα δημοτική αρχή δεν πρέπει όμως να περιοριστεί σε ευχές και διαπιστώσεις. Πρέπει να προχωρήσει σε ανατροπές και ξεβολέματα. Και αν δεν σπάσεις αυγά ομελέτα δεν γίνεται.

Κάποιοι θέλουν να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες. Ως στήλη εδώ και αρκετά χρόνια, είναι γεγονός ότι αποκτήσαμε φανατικούς φίλους αλλά και φανατικούς εχθρούς. Το απόσταγμα του χρόνου απέδειξε ότι σχεδόν σε όλες μας τις κριτικές ήμασταν εύστοχοι. Αυτοί που κάποτε θεωρούσαν τα γραφόμενα μας υπερβολικά αναγνωρίζουν σήμερα το λάθος τους. Αναγνωρίζουν επίσης στην γραφή μας ένα «στυλ» μοναδικό που θα μας κολάκευε αφάνταστα αν στην πραγματικότητα ήταν έτσι. Μοναδικό δεν είναι. Ίσως, πρωτόγνωρο σε αυτούς. Αρκετοί προσπάθησαν (και προσπαθούν ) να το μιμηθούν, άλλοι με επιτυχία και άλλοι όχι.
Σήμερα ο καθένας μπορεί στο διαδίκτυο να αναπτύξει τις όποιες δυνατότητες του στη γραφή. Τα μπλογκς στη Θεσπρωτία αυξάνουν και μαζί με αυτά αυξάνει και η αγωνία των μέχρι πρότινος, θεωρητικά τουλάχιστον, «γνωστών» παραδοσιακών γραφιαδων της περιοχής.
Το μονοπώλιο στην ενημέρωση αποτελεί πλέον παρελθόν. Ο καθένας μπορεί να επιλέξει το μέσο ενημέρωσης που επιθυμεί.
Οι δυνατότητες του διαδικτύου είναι απεριόριστες και όποιος τις αξιοποιήσει σωστά σίγουρα δεν θα βγει ζημιωμένος.
Για τους σκοταδιστές που μας καλούν να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες τονίζουμε ότι δεν θα ακολουθήσουμε την Προκρούστια λογική τους.
Βέβαια, αν επιμένουν θα έχουν την απάντηση που τους αρμόζει. Και θα επωμιστούν όλο το βάρος της λαθεμένης επιλογής τους.

Συμβουλές δίνει απερχόμενος δήμαρχος στους νεοεκλεγέντες δημάρχους. Θα είχε βέβαια αξία αν τα περισσότερα που τους συμβουλεύει τα είχε ακολουθήσει ο ίδιος. Να πούμε το γνωστό «δάσκαλε που δίδασκες και νόμους δεν εκράτεις»; Ή να αδιαφορήσουμε κατανοώντας την αδικαιολόγητη ως ένα βαθμό πικρία του;

Τα χρέη του δήμου Φιλιατών και του δήμου Σαγιάδας καλείται ο νέος δήμος Φιλιατών να ξεχρεώσει. Σύμφωνα με πληροφορίες πάρα τα αντιθέτως φημολογούμενα ο δήμος Σαγιάδας έχει τα περισσότερα χρέη. Καιρός είναι να ακούσουμε και εδώ εκείνο το περίφημο «μαζί τα φάγαμε»!

Άλλοι γίνονται δήμαρχοι σεμνά και φεύγουν με το κεφάλι ψηλά και άλλοι γίνονται δήμαρχοι με ύφος δέκα καρδιναλίων και φεύγουν με το κεφάλι σκυφτό. Τώρα για το ποιος φεύγει με το κεφάλι ψιλά ή με την ούρα στα σκέλια είναι εκτίμηση που ανήκει αποκλειστικά στο κόσμο και όχι στους αποχωρούντες δημάρχους.

Ουρές κόσμου σχηματίζονται στο πολιτικό γραφείο του Αντώνη Μπέζα. Ούτε ως υπουργός δεν είχε δει τόσο κόσμο. Προβληματισμένοι οι πολίτες, του εκφράζουν την αγωνία τους για το μέλλον του τόπου.
Το γεγονός αυτό όμως δημιουργεί και μεγάλο πονοκέφαλο στους κάθε λογής φιλόδοξους που «θέλουν να γίνουν βεζίρηδες στη θέση του βεζίρη».
Τους λείπει όμως το πολιτικό ανάστημα και προσπαθούν με κάθε τρόπο να μειώσουν αυτό του πρώην υπουργού, πιστεύοντας πως έτσι ο δρόμος που οδηγεί στην εκπλήρωση των προσωπικών τους επιθυμιών μπορεί να γίνει ευκολοδιάβατος.
Ο κόσμος και γνώμη έχει και κρίση διαθέτει. Και παρά τις όποιες προσωπικές πικρίες, που ενδεχομένως να έχει, ξέρει πολύ καλά στις δύσκολες στιγμές σε ποιον να προστρέξει και ποιον να εμπιστευτεί.

Πολλές οι «κολοτούμπες» που παρατηρηθήκαν σε χωριά κατά την περίοδο των εκλογών. Φαινόμενο όχι ασυνήθιστο, σε περιπτώσεις που κάποια χωριά αδικηθήκαν από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Εντύπωση προκάλεσε η ομολογουμένως θεαματική κολοτουμπα που έγινε στο χωριό Φοινίκη. Οι 20 περίπου μόνιμοι κάτοικοι του χωριού κάθε άλλο παρά αδικημένοι πρέπει να θεωρούνται αφού κατά γενική ομολογία το κόστος των γινομένων έργων στο χωριό τους προσπερνά κατά πολύ τον μέσο όρο που κατ’ αναλογία έτυχαν τα υπόλοιπα χωριά της επαρχίας Φιλιατών. Όπως και να έχουν τα πράγματα, η γενίκευση αδικεί ένα μεγάλο μέρος Φοινικιωτών με το να τους τοποθετεί στο ίδιο επίπεδο κριτικής με αυτό των «εθισμένων» στις κολοτούμπες, όπως χαρακτηριστικά τους αποκαλεί ένα συγκεκριμένο δημοσίευμα, και που αποτελούν μια μικρή μειοψηφία που περιστασιακά δίνει την εντύπωση πλειοψηφίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: