10.13.2009

Η Motor Oil αναλαμβάνει το Ελευθεροχώρι


Η γνωστή εταιρεία πετρελαιοειδών Motor Oil αναλαμβάνει, εκτός απροόπτου, την κατασκευή και εκμετάλλευση του Σταθμού Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών στο Ελευθεροχώρι, στον έναν από τους δυο που προγραμματίστηκαν στο κομμάτι της Ηπείρου της Εγνατίας οδού, με τον δεύτερο να αφορά το Μικρό Περιστέρι όπου προχωρά επίσης η διαδικασία για τις απαλλοτριώσεις και στην πλευρά προς Μέτσοβο.
Το άνοιγμα των προσφορών του διαγωνισμού και για τον ΣΕΑ Ελευθεροχωρίου πραγματοποιήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου, μετά την παράταση που δόθηκε από την «Εγνατία οδός Α.Ε» και ήταν για τις 31 Αυγούστου.
Προσωρινός Παραχωρησιούχος είναι η Motor Oil και αναμένεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο της προς υπογραφή σύμβασης και η εκδίκαση των πιθανών ενστάσεων. Αν όλα κυλήσουν ομαλά, εκτιμάται ότι στο τέλος Νοεμβρίου ή αρχές Δεκεμβρίου θα υπογραφεί η σύμβαση ανάμεσα στην «Εγνατία οδός Α.Ε» και τον παραχωρησιούχο. Έτσι με μεγάλη καθυστέρηση η Εγνατία στην Ήπειρο (και στη χώρα) θα αποκτήσει ΣΕΑ, αναγκαία για την λειτουργία του αυτοκινητόδρομου και την εξυπηρέτηση όσων τον χρησιμοποιούν...

Το αντικείμενο της Παραχώρησης, είναι η ανάπτυξη, χρηματοδότηση,
οργάνωση, λειτουργία, διαχείριση και συντήρηση ζεύγους Σταθμών
Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) στη θέση Ελευθεροχώρι της Εγνατίας οδού, με αντάλλαγμα την εκμετάλλευσή τους.
Καύσιμα σε έξι μήνες από τη σύμβαση
Ο Παραχωρησιούχος, αναλαμβάνει το αποκλειστικό δικαίωμα και την υποχρέωση, με δική του ευθύνη μέριμνα και δαπάνες, να οργανώσει και να λειτουργεί το ζεύγος των αμφίπλευρων ΣΕΑ στη θέση Ελευθεροχώρι, να παρέχει τις υπηρεσίες του στους χρήστες για λογαριασμό της «Εγνατία οδός Α.Ε» και να εκμεταλλεύεται τις εμπορικές δραστηριότητες που θα αναπτύξει.
Με ευθύνη του και δαπάνες του οφείλει να εκτελέσει τα προβλεπόμενα έργα και να συντηρεί τις υποδομές.
Σε αποκλειστική προθεσμία έξι μηνών από την
υπογραφή της σύμβασης, ο Παραχωρησιούχος οφείλει να
ολοκληρώσει την ανάπτυξη και τον εξοπλισμό του Κτιρίου
Εξυπηρέτησης Οχημάτων (ΚΕΟ) και των υποδομών διακίνησης
καυσίμων, με απλά λόγια να λειτουργεί πρατήρια καυσίμων και στις πλευρές του ΣΕΑ, ενώ σε προθεσμία δέκα οκτώ (18) μηνών από την
υπογραφή της σύμβασης, οφείλει να ολοκληρώσει την ανάπτυξη του συνόλου των υποδομών των ΣΕΑ, πλήρως εξοπλισμένων και να εξασφαλίσει τις σχετικές άδειες λειτουργίας των δραστηριοτήτων που θα αναπτυχθούν σε αυτούς.
Ποιες υποδομές και υπηρεσίες προβλέπονται
Οι υπηρεσίες που ο Παραχωρησιούχος οφείλει υποχρεωτικά να παρέχει αφορούν:
• Πώληση υγρών καυσίμων και άλλων μορφών ενέργειας για την κίνηση
των οχημάτων, συντήρηση οχημάτων και μικρή αγορά ειδών
αυτοκινήτου (auto market) και άλλων ειδών.
• Εστίαση, με έτοιμα ή παρασκευαζόμενα επί τόπου προϊόντα, σε
στεγασμένο χώρο τραπεζαρίας.
• Ανάπτυξη και διαχείριση μικρής αγοράς ειδών, που απαιτούνται για τις
ανάγκες των ταξιδιωτών.
• Κοινόχρηστες τουαλέτες με μέριμνα για μικρά παιδιά και ΑΜΕΑ.
• Υπαίθριο χώρο ανάπαυσης και αναψυχής, όπως Παιδική Χαρά κλπ.
• Χώρο προβολής πολιτιστικών στοιχείων της περιοχής του ΣΕΑ και
διάθεσης σχετικών τοπικών προϊόντων.
• ΑΤΜ, παροχή πληροφοριών, κοινόχρηστο τηλέφωνο κλπ.
• Καθαριότητα εγκαταστάσεων, συγκέντρωση σκουπιδιών
διαχωρισμένων ώστε να είναι δυνατή η ανακύκλωσή τους, αποκομιδή
σκουπιδιών, βιολογικό καθαρισμό λυμάτων κλπ.
Επίσης στον ΣΕΑ Ελευθεροχωρίου προβλέπεται η στάθμευση εκατοντάδων φορτηγών, δημιουργία καταλύματος για να μπορεί κάποιος να ξεκουραστεί ή να κοιμηθεί, εκδοτήριο εισιτηρίων για τα πλοία προς Ιταλία, ώστε να μην συνωστίζονται οι νταλίκες στο λιμάνι.
Αναγκαία παρέμβαση και θέσεις εργασίας
Ο ΣΕΑ στο Ελευθεροχώρι θα κατασκευαστεί ένθεν και ένθεν της Εγνατίας οδού, στην μια πλευρά στο δρόμο προς Παραμυθιά σε έκταση 150 στρεμμάτων περίπου και από την άλλη σε έκταση 35 στρεμμάτων. Εκεί κατασκευάστηκε, μετά από πολλές αντιδράσεις φορέων και κατοίκων των δήμων της περιοχής (και του νομού Ιωαννίνων) κόμβος χωρίς την μια από τις τέσσερις εισόδους-εξόδους, αλλά το αίτημα ικανοποιήθηκε σε μεγάλο ποσοστό και πλέον λειτουργεί ο κόμβος εξυπηρετώντας την περιοχή. Με την κατασκευή του ΣΕΑ θα προκύψουν και θέσεις εργασίας και φυσικά όσοι ταξιδεύουν στην Εγνατία θα μπορούν να εξυπηρετούνται οι ίδιοι και τα οχήματα τους. Μάλιστα στα σχέδια είναι να σταθμεύουν εκεί οι νταλίκες που έχουν προορισμό το λιμάνι Ηγουμενίτσας και να μην δημιουργείται κυκλοφοριακό χάος στην πόλη.
Ακολουθεί ο ΣΕΑ Μικρού Περιστερίου
Στον συγκεκριμένο διαγωνισμό δεν είχε συμπεριληφθεί ο ΣΕΑ Μικρού Περιστερίου, ο ένας από τους δυο στην Ήπειρο και τούτο γιατί δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία χωροθέτησης και οι απαλλοτριώσεις στον κλάδο προς Μέτσοβο. Ο κλάδος προς Γιάννινα έχει προ πολλού ... τελειώσει ως προς τις απαλλοτριώσεις και σε έκταση 28 στρεμμάτων, ενώ για τα 32 στρέμματα από την άλλη πλευρά μόλις πρόσφατα βρέθηκε λύση για να καμφθούν οι έντονες αντιδράσεις ιδιοκτητών που έχαναν σπίτια και χωράφια. Όπως μας ενημέρωσε ο Διευθυντής της «Εγνατία οδός Α.Ε» στην Ήπειρο Γιάννης Ιωάννου, ήδη διαβιβάστηκε στην αρμόδια Διεύθυνση του (πρώην) ΥΠΕΧΩΔΕ ο φάκελος και αναμένεται η έκδοση απόφασης για την κήρυξη της απαλλοτρίωσης και ακολουθεί, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, η έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης. Το πρόβλημα που υπήρχε με σπίτι που έπρεπε να κατεδαφιστεί, επιλύθηκε και θα περάσει ο δρόμος πίσω από αυτό, ενώ οι άλλοι ιδιοκτήτες έχουν αποδεχθεί τελικά να αποζημιωθούν για χωράφια και οικόπεδα. Και ο δήμαρχος Εγνατίας Λάμπρος Κοκκώνης σημειώνει την θετική εξέλιξη και ευελπιστεί ότι σύντομα θα δημοπρατηθεί ο ΣΕΑ για να βοηθηθεί και η περιοχή και από άποψη απασχόλησης.
ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια: