9.14.2009

Ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα τα πλοία στην Ηγουμενίτσα


Έντονες είναι οι διαμαρτυρίες των κατοίκων της Ηγουμενίτσας και της ευρύτερης περιοχής, από την ρύπανση που προκαλούν τα πλοία.
Μάλιστα αυτή η ρύπανση είναι εμφανής με γυμνό μάτι, αφού ο ουρανός είναι συχνά θολός και ο καπνός μεταφέρεται με τον αέρα προς διάφορα σημεία.
Σύμφωνα με έρευνα τα πλοία εκπέμπουν σχεδόν 50% αιωρούμενα σωματίδια σε σχέση με τα αυτοκίνητα.
Οι ειδικοί σημειώνουν ότι η σωματιδιακή ρύπανση απειλεί την υγεία των κατοίκων της Ηγουμενίτσας.
Εκτός από τα αιωρούμενα σωματίδια, τα πλοία επιβαρύνουν το περιβάλλον και με διοξείδιο του άνθρακα, που θεωρείται ως το σημαντικότερο στην εμφάνιση του φαινομένου του θερμοκηπίου.
Όσον αφορά στα σωματίδια των πλοίων, τα μισά περίπου αποτελούνται από θετικά άλατα. Πρόκειται δηλαδή για τους ίδιους ρύπους που βγαίνουν και από τις μηχανές ντίζελ των αυτοκινήτων και των φορτηγών.
Το μέγεθος της ρύπανσης από τα πλοία, έχει σχέση με την περιεκτικότητα των ναυτιλιακών καυσίμων σε θείο...
Εξάλλου σε δηλώσεις του ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας Ν. Κώτσιος διευκρίνισε ότι το λιμάνι της Ηγουμενίτσας δεν μπορεί να αναδειχθεί σε λιμάνι διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων του μεγέθους των λιμανιών του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης ή του Αστακού.
Και πρόσθεσε: «Και αυτό γιατί απουσιάζουν οι ενδεδειγμένες περιβαλλοντικές συνθήκες και δεν πληρούνται οι απαραίτητοι περιβαλλοντικοί όροι».
Ακόμη υποστήριξε ότι η δημιουργία τερματικού σταθμού του ΟΣΕ στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας και η σύνδεσή του με το υπάρχον σιδηροδρομικό δίκτυο της Δυτικής και Βόρειας Ελλάδας, «είναι ένα έργο υψηλού προϋπολογισμού, ωστόσο αποτελεί μια μακροπρόθεσμη γεωπολιτική επένδυση».


1 σχόλιο:

kokkinos είπε...

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ - Πράσινες ταράτσες: Η Εγνατία οδός καταλήγει και οδηγεί τους πάντες στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Η μείωση των αναμενόμενων ρύπων είναι υποχρέωσή της και μπορεί να γίνει με το πρόγραμμα «πράσινες στέγες της Ηγουμενίτσας». Αυτό το πρόγραμμα μπορεί να αφορά το σύνολο της πόλης με μία επιδότηση στο 30% κατά το πρότυπο της Κύπρου, ή στο 100% για την περιοχή γύρω από το λιμάνι.

Από το 2007 οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ είχαμε προτείνει αυτό. Η Εγνατία οδός είναι παράδεισος και κόλαση για την Ηγουμενίτσα. Θα έχει πολύ κόσμο, πολλά δρομολόγια για τα καράβια, αλλά και πολύ μόλυνση. Αν η Εγνατία καλύψει μέρος των ρύπων,με αυτό το έργο, που θέλουμε να πιστεύουμε ότι είναι υποχρέωσή της, το πρόβλημα θα βρει μια καλή λύση. Αν όχι την μέγιστη σε ένα υπαρκτό πρόβλημα.
Γιάννης Βέλλης