7.20.2009

Εγκαινιάστηκε μονάδα Πηλοθεραπείας στη Σαγιάδα


Τη μονάδα Πηλοθεραπείας που δημιουργήθηκε στο Δήμο Σαγιάδας εγκαινίασε την Κυριακή 19 Αυγούστου 2009, ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αντώνης Μπέζας.
Στο χαιρετισμό του ο κ. Μπέζας μεταξύ άλλων ανέφερε:
« Όταν πριν από μερικά χρόνια ξεκίνησε από το Δήμο Σαγιάδας, η προσπάθεια για να αναδειχτούν και να αξιοποιηθούν οι ιαματικές ιδιότητες του πηλού στην τοπική λιμνοθάλασσα, κάποιοι θεώρησαν - μπορεί και δικαιολογημένα- ότι η προσπάθεια αυτή είναι ουτοπική. Τα σημερινά εγκαίνια αποδεικνύουν ότι και τα πιο δύσκολα εγχειρήματα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα, αρκεί να πιστεύεις στο στόχο που θέτεις.
Το γεγονός ότι λειτουργεί πλέον εδώ στη Σαγιάδα μια μονάδα πηλοθεραπείας, την οποία και εγκαινιάζουμε σήμερα είναι πολύ σημαντικό για την τοπική οικονομία και την τουριστική ανάπτυξη της Θεσπρωτίας γενικότερα, γιατί θα λειτουργήσει ως πόλος έλξης επισκεπτών.
Η δράση όμως αυτή έχει και έναν άλλο συμβολισμό. Δείχνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι, μετά την ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού, την επέκταση του Λιμανιού της Ηγουμενίτσας, τη δρομολόγηση του οδικού άξονα Αλβανίας – Ηγουμενίτσας και την έναρξη κατασκευής της Ιονίας Οδού, παράλληλα δηλαδή με τη μετατροπή της Θεσπρωτίας σε κόμβο για τις εθνικές και ευρωπαϊκές μεταφορές, εκείνο το οποίο πρέπει να κάνουμε είναι να εργαστούμε συστηματικά για να αναδείξουμε και να εκμεταλλευτούμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας, το φυσικό πλούτο και την πολιτιστική μας κληρονομία ».
« Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή μου θέλω να πω τρία ακόμη πράγματα:
Πρώτον, η προσπάθεια για τη δημιουργία δηλαδή μέσω του θεσμού των ΣΔΙΤ μιας μεγάλης μονάδας θεραπευτικού τουρισμού στη Σαγιάδα, στο πλαίσιο ενός εθνικού σχεδιασμού και όχι απλά μιας τοπικής πρωτοβουλίας, η οποία ξεκίνησε και κάποιας στιγμή για λόγους γραφειοκρατίας σταμάτησε, θα συνεχιστεί και θα εργαστούμε γι’ αυτήν όλοι μαζί.
Δεύτερο, η μονάδα Πηλοθεραπείας η οποία δημιουργήθηκε θα χρηματοδοτηθεί σε πρώτη φάση, μέσω του Δήμου το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, με το ποσό των 50.000 ευρώ, ενώ στη συνέχεια θα αναζητήσουμε και άλλους τρόπους χρηματοδότησης.
Τρίτον, το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών χρηματοδότησε με το ποσό των 40.000 ευρώ το Κέντρο Διδασκαλίας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, προκειμένου να ξεκινήσει από φέτος να λειτουργεί για πρώτη φορά και στη Σαγιάδα θερινό Πανεπιστήμιο. Αυτή είναι μια ακόμα πρωτοβουλία που θα συμβάλλει στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και θα κάνει γνωστή τη Σαγιάδα σε ολόκληρο τον κόσμο μέσω των ξένων σπουδαστών που θα την επισκεφθούν ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: