7.05.2009

Το χρονικό μιας επικείμενης καταστροφής

Αυτό το υπέροχο πλακόστρωτο δρομάκι (που ανακατασκευάστηκε με επιτυχία πριν δυο χρόνια) στον παραδοσιακό οικισμό του Φοινικίου, αποφάσισαν κάποιοι να το θυσιάσουν στο βωμό των μωροφιλοδοξιών τους, θάβοντάς το κυριολεκτικά σε τόνους πέτρας και τσιμέντου.

Το «θεάρεστο» έργο που χρηματοδοτεί ο δήμος Φιλιατών στη προσπάθεια του να αναδείξει και να προστατεύσει την αρχιτεκτονική μας και στη ουσία την πολιτιστική μας κληρονομιά, ξεκίνησε πριν τρεις μήνες με το μπάζωμα του πλακόστρωτου. Παρά τις διαμαρτυρίες των ελάχιστων μόνιμων κατοίκων του Φοινικίου που υποστήριζαν ότι κάθε «δραστηριότητα» στο παραδοσιακό οικισμό χρειάζεται προσοχή, υπευθυνότητα και μελέτη, οι διαβεβαιώσεις ήταν, ότι κάθε ενέργεια είναι νόμιμη και έχει την έγκριση του δημοτικού συμβουλίου Φιλιατών.

Την «νομιμοποίηση» των «επεμβάσεων» βέβαια, είχε επικυρώσει με δήλωσή του στο δημοτικό συμβούλιο πριν έξι μήνες ο τότε αντιδήμαρχος Σπύρος Παππάς όταν είχε έλθει προς συζήτηση η διαπλάτυνση δρόμου στο οικισμό. «Γνωρίζω πολύ καλά ότι πρόκειται για παραδοσιακό οικισμό. Ως μηχανικός γνωρίζω επίσης, ότι δεν χρειάζεται άδεια από άλλες υπηρεσίες, η άδεια του δήμου αρκεί.» είχε πει τότε. Και το δημοτικό συμβούλιο με μια «περίεργη» ευκολία τον πίστεψε.
Τα πράγματα όμως δεν ήταν έτσι. Και αυτό το γνώριζαν κάποιοι στο δήμο Φιλιατών και γι΄ αυτό αποφάσισαν το έργο να προχωρήσει αργά προσδοκώντας και στην νομιμοποίηση που προσδίδει ο ...χρόνος.
Η θέα των μπαζών μέσα στο χωριό ενοχλούσε τους κατοίκους και στις διαμαρτυρίες τους η απάντηση ήταν «θα τα μαζέψουμε!»

.
Κάποια στιγμή έκανε την εμφάνισή της η ΔΕΗ και φύτεψε μια τεράστια κολόνα αντικαθιστώντας μια μικρότερη που υπήρχε πέντε μέτρα παραπάνω. «Μας είπαν να την μετατοπίσουμε γιατί ενοχλεί» ήταν η απάντηση του συνεργείου στις απορίες των κατοίκων.
Η παλαιά πετρόκτιστη καμάρα της πόρτας αριστερά δεν άντεξε τον «νεοβαρβαρισμό» και ...έπεσε!!!

Το παραμύθι έφτασε στο τέλος του όταν μια μπουλντόζα άρχισε να κατεδαφίζει ένα κυκλικό τοίχο που έφερε επάνω του σπάνια κατασκευαστικά δείγματα του παρελθόντος.
«Θα κάνουμε πάρκιν» φώναξε ο οδηγός μέσα από τον θόρυβο που έκανε το ατσάλινο θηρίο ορμώντας στην ανυπεράσπιστη πορτοκαλιά. Δεν είχαν ούτε την ευγένεια να μαζέψουν τους τελευταίους καρπούς της.

.
Τα πράγματα άρχισαν να σοβαρεύουν όταν το πρωί της περασμένης Παρασκευής εργάτες έκαναν την εμφάνισή τους και άρχισαν να χτίζουν την εξώπορτα που βρίσκεται στο πλακόστρωτο δρομάκι. Όπως φαίνεται και στη φωτογραφία η πρόθεση τους ήταν να θάψουν, κυριολεκτικά, την είσοδο και το πλακόστρωτο.
«Έχουμε άδεια από τον δήμο» είπε ο εργολάβος, «εμείς εντολές εκτελούμε» είπαν οι εργάτες.

Ειδοποιήθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του νομού και η κινητοποίηση τους ήταν άμεση. Να σταματήσουν κάθε είδους εργασίες στον προστατευόμενο παραδοσιακό οικισμό εφ΄ όσον δεν διαθέτουν την απαραίτητη άδεια από την πολεοδομία.
Άμεσα κατέφθασε αστυνομική δύναμη και απαίτησε από τον εργολάβο παύση των εργασιών και αποκατάσταση του χώρου.
Την τρίτη συμβούλιο αρχιτεκτόνων στη διεύθυνση της πολεοδομίας του νομού θα αποφασίσει για την τύχη του ...πάρκιν (ενός αυτοκίνητου) στη καρδιά του παραδοσιακού οικισμού.
Αναμένουμε τα αποτελέσματα...

.


Αξίζει να γίνει κατανοητό στους αναγνώστες μας, με την βοήθεια της τεχνολογίας, τι περίπου είχαν κατά νου να κάνουν οι «εκφραστές της βαρβαρότητας στο τόπο μας» σύμφωνα με γνωστούς παράγοντες, αφού ούτε μελέτη υπάρχει ούτε σχέδια.
Να τους χαιρόμαστε!




.

2 σχόλια:

kokkinos είπε...

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ καταδικάζουν το γεγονός αυτό. Που κινείται στη γενικότερη λογική υποβάθμισης της περιοχής μας. Όταν μια περιοχή όπως η Μουργκάνα ή οι Φιλιάτες γενικότερα, θεωρείται στην πολιτική πρακτική, δευτερεύουσας σημασίας, τότε πολύ εύκολα γίνονται τα όποια τοπικά "εγκλήματα" από δημοτικές αρχές ή και από πολίτες. Αν η περιοχή ήταν σε πραγματικό καθεστώς ειδικής προστασίας και ανάπτυξης, το Φοινίκι και το κάθε Φοινίκι δεν θα ήταν σε αυτή την κατάσταση σήμερα. Θα σκεφτόταν στο Πήλιο ή τα Ζαγοροχώρια κάποιος να κάνει αυτά που γίνονται εδώ και που καλώς δημοσιεύσατε; Σίγουρα όχι. Άρα έχουμε μια αναφορά τυπική και όχι ουσιαστική σε προστατευόμενους οικισμούς. Και αυτό θα πρέπει να αντιστρέψουμε.
Ιωάννης Βέλλης
Εκπρόσωπος
ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ
Θεσπρωτίας

basilis είπε...

den ntreponte ligo!!!autoi pou theloun na legontai armodioi ? tsimpentoupoloi kai parking as exei mono h athina kai oxi ta stolidia ths ellados !!!