Ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αντώνης Μπέζας παραχώρησε την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009, συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ART TV. Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης.
Δημοσιογράφος: Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου με θέμα την οικονομία ο Πρωθυπουργός έθεσε 12 άξονες για τον περιορισμό των δαπανών, πως θα εξελιχθούν;
Υφυπουργός: Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη για περιστολή των δημοσίων δαπανών. Απαιτείται απόλυτη δημοσιονομική πειθαρχία από όλους και δεν πρέπει να δείξουμε την παραμικρή ολιγωρία.
Εκείνο το οποίο προέχει αυτή τη στιγμή είναι να αντιμετωπίσουμε την κρίση και να αποφύγουμε τις όποιες συνέπειές της. Αυτή είναι η έγνοια μας, δεν μας απασχολεί τίποτε άλλο.
Έχουμε ένα μεγάλο δημόσιο χρέος, το οποίο παραλάβαμε από το ΠΑΣΟΚ και το οποίο έως το 2004 τριπλασιάστηκε ως ποσοστό του ΑΕΠ. Αυτό το δημόσιο χρέος αποτελεί τη μεγάλη πληγή της οικονομίας μας. Οι προκλήσεις δεν αντιμετωπίζονται με λόγια. Δεν αντιμετωπίζονται με νοοτροπίες του παρελθόντος. Η στάση της Αντιπολίτευσης και κυρίως της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, βλάπτει την οικονομία. Χρειάζεται υπευθυνότητα. Την ώρα που πανίσχυροι κολοσσοί καταρρέουν σε ολόκληρη την Ευρώπη, πρέπει να χειριστούμε τα ζητήματα της οικονομίας με υπευθυνότητα , αυτοσυγκράτηση, συγκεκριμένο σχέδιο και φυσικά με συναίνεση. Και η στάση της Αντιπολίτευσης δε βοηθάει στη συναίνεση.
Δημοσιογράφος: Ακούμε και γράφονται πολλά για νέους φόρους. Ακόμα και για κεφαλικό φόρο. Τι θα ισχύσει τελικά;
Υφυπουργός: Η οικονομία ιδιαίτερα σ’ αυτή την περίοδο της κρίσης είναι εθνικός στόχος. Είναι μείζονα εθνική υπόθεση. Μπροστά λοιπόν σ’ αυτό τον εθνικό στόχο, δε χωρούν ούτε κομματικές αντιπαραθέσεις, ούτε εκλογικές αντιπαραθέσεις. Όσον αφορά στα σενάρια που ακούγονται ή γράφονται για ειδικούς ή έκτακτους φόρους, όλα αυτά δεν είναι αποφάσεις της Κυβέρνησης.
Πρέπει να σας διαβεβαιώσω ότι δεν έχει συζητηθεί τίποτε σε θεσμικό επίπεδο. Εκείνο το οποίο προέχει για εμάς και αναφέρομαι πιο συγκεκριμένα στο οικονομικό επιτελείο, είναι να πετύχουμε αυτά τα οποία προβλέπει το επικαιροποημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Μόνο εφόσον υπάρξει απόκλιση από τους στόχους που θέτει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, τότε μπορούμε να συζητήσουμε οποιαδήποτε προσαρμογή. Και βέβαια για να υπάρξει απόκλιση πρέπει να παρέλθει αρκετό διάστημα προκειμένου να διαπιστωθεί.
Δημοσιογράφος: Ένα από τα άμεσα μέτρα που ζήτηση ο Πρωθυπουργός και έκανε ιδιαίτερη αίσθηση, είναι ο περιορισμός των αμοιβών των golden boys της Δημόσιας Διοίκησης.
Υφυπουργός: Είναι μέσα στα μέτρα τα οποία προωθούμε το επόμενο διάστημα και έχουν αποφασιστεί σε θεσμικό επίπεδο. Πρώτα εμείς πρέπει να δώσουμε ένα μήνυμα στην κοινωνία, ότι προχωράμε σε περιστολή των δαπανών. Τα διοικητικά στελέχη του ευρύτερου δημόσιου τομέα, πρέπει να έχουν μικρότερους μισθούς και το όριο είναι ο μισθός του γενικού γραμματέα. Κανένας δε θα μπορεί να υπερβεί το όριο αυτό και όποιος δε θέλει να μείνει με αυτούς τους μισθούς, μπορεί να φύγει. Η χώρα έχει ανάγκη από μια συγκροτημένη πολιτική, δεν υπάρχουν περιθώρια δημοσιονομικής χαλάρωσης και όλοι πρέπει να δώσουμε δείγματα γραφής.
Δημοσιογράφος: κ. Μπέζα η Διοίκηση του ΤΕΙ Ηπείρου ζητά η Κυβέρνηση να είναι συνεπής στις δεσμεύσεις της και για την ίδρυση νέου τμήματος και για τις κτιριακές εγκαταστάσεις.
Υφυπουργός: Η Κυβέρνηση θα είναι συνεπής στις δεσμεύσεις της. Ας θυμηθούμε όμως τη συμφωνήσαμε στη σύσκεψη που έγινε πρόσφατα στο Υπουργείο Παιδείας. Συμφωνήσαμε καταρχάς ότι το Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων θα λειτουργήσει κανονικά το ακαδημαϊκό έτος 2009 -2010. Συμφωνήσαμε επιπλέον να λειτουργήσουν κανονικά και τα υπάρχοντα Τμήματα Ιχυοκομίας – Αλιείας και Εφαρμογών Ξένων Γλωσσών. Όπως επίσης συμφωνήσαμε για το καινούργιο Τμήμα Οπτικής και Οπτομετρίας να προχωρήσουν το επόμενο διάστημα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, οι διαδικασίες για την προμήθεια εξοπλισμού, για το διορισμό ωρομίσθιων καθηγητών και για την απόσπαση διοικητικού προσωπικού. Το νέο αυτό Τμήμα συμφωνήθηκε να λειτουργήσει από τα ακαδημαϊκό έτος 2010-2011 και αυτό έχει ανακοινωθεί και επίσημα μετά την πρόσφατη σύνοδο των Προέδρων των ΤΕΙ, από το Υπουργείο Παιδείας. Συμφωνήσαμε ακόμα να προωθήσουμε ως Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και μετά από αίτημα του ΤΕΙ Ηπείρου, την κατασκευή νέων κτιριακών εγκαταστάσεων μέσω του θεσμού των ΣΔΙΤ, για όλα τα Τμήματα του Παραρτήματος Ηγουμενίτσας. Πρέπει να σας πω ότι το αίτημα αυτό υποβλήθηκε πράγματι από το ΤΕΙ και ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) έχει οριστεί ως τεχνικός σύμβουλος για να προχωρήσει αυτό το ζήτημα.
Αυτά είχαμε συμφωνήσει και θέλω να κάνω τις εξής διαπιστώσεις. Πρώτον, διάβασα ότι ο Πρόεδρος του ΤΕΙ πρόκειται να προτείνει το κλείσιμο του Τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων στην Ηγουμενίτσα, εάν δεν είναι κατασκευασμένες οι κτιριακές εγκαταστάσεις το 2010. Για να κλείσει ένα Τμήμα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο χρειάζεται απόφαση του Υπουργείου Παιδείας. Δεν αρκεί η βούληση της διοίκησης του ΤΕΙ.
Εκείνο το οποίο εγώ θέλω να διαμηνύσω στη διοίκηση του ΤΕΙ, είναι ότι όσο εγώ είμαι στη Θεσπρωτία κανένα Τμήμα της Ηγουμενίτσας, δεν πρόκειται να κλείσει. Και δεν πρόκειται να κλείσει όχι επειδή το θέλω εγώ ή η τοπική κοινωνία, αλλά επειδή αυτό απαιτεί το συμφέρον του ΤΕΙ Ηπείρου. Το συμφέρον του ΤΕΙ Ηπείρου είναι να λειτουργούν στην Ήπειρο όσο το δυνατόν περισσότερα Τμήματα.
Το δεύτερο που θέλω να τονίσω είναι ότι εγώ δεν έχω δώσει καμία υπόσχεση ότι μέχρι το 2010 θα είναι έτοιμα μέσω του ΣΔΙΤ τα κτίρια του Παραρτήματος της Ηγουμενίτσας. Δεν είναι δυνατόν να μελετηθούν και να κατασκευαστούν κτίρια μέσα σε ένα χρόνο, είτε με το σύστημα των κλασικών δημόσιων έργων, είτε μέσω ΣΔΙΤ όπου απαιτούνται και κάποιες συγκεκριμένες διαδικασίες. Γιατί λοιπόν ο Πρόεδρος του ΤΕΙ θέτει τέτοια ψευτοδιλήμματα; Πρόκειται για μια παρελκυστική τακτική, η οποία δημιουργεί εσφαλμένες εντυπώσεις. Εάν το ΤΕΙ κρίνει ότι δε μπορεί να στεγάσει στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις και τα 4 Τμήματα, ας ξεκινήσει διαδικασίες για ενοικίαση ιδιωτικών κτιρίων. Ακριβώς για να αντιμετωπιστεί το κτιριακό πρόβλημα, συμφωνήσαμε να υπάρξει ένα μεταβατικό διάστημα και να μην ξεκινήσει τη λειτουργία του το Τμήμα Οπτικής και Οπτομετρίας το ακαδημαϊκό έτος 2009-2010. Δε θα φτιάξουμε κτίρια μέσα σε ένα χρόνο με τη μέθοδο «ψεκάστε – σκουπίστε τελειώσατε». Αυτά τα πράγματα αντιλαμβάνεστε ότι δε γίνονται. Δε μπορώ να καταλάβω γιατί η Διοίκηση του ΤΕΙ Ηπείρου ακολουθεί μια τέτοια τακτική. Ένα ΤΕΙ πρέπει να θέλει αυξάνονται τα Τμήματά του, να γίνονται περισσότερο ελκυστικά και όχι να καταργούνται Τμήματα. Πρέπει να θέλει να διευρύνονται τα γνωστικά αντικείμενα των Τμημάτων του και να προσελκύονται όσο το δυνατόν περισσότεροι σπουδαστές. Εάν κάποια Τμήματα δεν είναι ελκυστικά, όπως για παράδειγμα το Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων, μπορούμε όλοι να συνδράμουμε, ώστε τα Τμήματα αυτά να γίνουν περισσότερο ελκυστικά, αντί να τα καταργήσουμε. Μπορούμε να κάνουμε αυτό που έγινε πρόσφατα στην Άρτα, όπου υπήρξε μετονομασία και αλλαγή του αντικειμένου συγκεκριμένου Τμήματος. Νομίζω ότι οι απόψεις μου είναι ξεκάθαρες.
Δημοσιογράφος: Παρατηρείται μια καθυστέρηση στις εξελίξεις για το φυσικό αέριο. Πότε να αναμένουμε αποφάσεις, μιας και πρόσφατα υπήρξε και επίσκεψη στελέχους του ΠΑΣΟΚ στην περιοχή και σχετική ερώτηση βουλευτών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Υφυπουργός: Για το θέμα του φυσικού αερίου θέλω προκαταβολικά να πω, όσο κι αν αυτό ηχεί περίεργα, ότι η στάση του πολιτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ για το περιβάλλον που επισκέφθηκε πρόσφατα τη Θεσπρωτία, αλλά και των συναδέλφων Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή, είναι σοβαρή και υπεύθυνη.
Και το λέω αυτό γιατί και από το κείμενο της ερώτησης και από τις επίσημες ανακοινώσεις οι οποίες έγιναν, προκύπτει ότι οι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ θεωρούν δεδομένη τη διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου από τη Θεσπρωτία. Δεν προκύπτει από πουθενά το αντίθετο. Όπως επίσης τονίζουν ότι το έργο του φυσικού αερίου είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη χώρα και πρέπει να υλοποιηθεί. Επίσης δεν προτείνουν τον αποκλεισμό της Πέρδικας, ενώ ζητούν εναλλακτικές λύσεις από την Κυβέρνηση.
Ζητούν επίσης αντισταθμιστικά οφέλη για τους κατοίκους και θέτουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ώστε να εξασφαλιστεί η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, του τοπίου της συγκεκριμένης περιοχής, να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των πόρων, να μη διαταραχθούν τα παράκτια οικοσυστήματα και να μην αναχαιτισθεί η τουριστική ανάπτυξη. Συμφωνώ απόλυτα με αυτές τις προϋποθέσεις, οι οποίες θέτονται από τους συναδέλφους του ΠΑΣΟΚ. Αυτές άλλωστε είναι και οι δικές μας θέσεις και για αυτό ακριβώς το λόγο υπάρχει αυτή η καθυστέρηση και στασιμότητα, την οποία ορισμένοι επισημαίνουν. Γιατί εκείνο το οποίο διεκδικούμε όλοι ως τοπικοί φορείς της Θεσπρωτίας και εγώ ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, είναι να υπάρξει τέτοια λύση διέλευσης ώστε να μη δημιουργούνται προβλήματα και στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και στο φυσικό περιβάλλον. Πρόκειται επαναλαμβάνω για μια σοβαρή και υπεύθυνη προσέγγιση από τους συναδέλφους, και όχι για μια λαϊκίστικη στάση, παρότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοιου είδους συμπεριφορές. Αναφέρομαι βέβαια στα κεντρικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και όχι στο τοπικό ΠΑΣΟΚ, το οποίο περί άλλων τυρβάζει. Το ΠΑΣΟΚ της Θεσπρωτίας βγάζει δικά του αυθαίρετα συμπεράσματα και στην περίπτωση του αγωγού φυσικού αερίου ψηφοθηρεί ασύστολα.
Δημοσιογράφος: Τελικά η έναρξη του έργου θα γίνει με ΜΑΤ κ.Μπέζα;
Υφυπουργός: Αυτά τα οποία γράφτηκαν, ότι εγώ ισχυρίστηκα πως θα επιβληθεί η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου με 3.000 ΜΑΤ, τα οποία θα έρθουν στη Θεσπρωτία είναι γραφικά. Δε θέλω να πω τίποτε παραπάνω. Νομίζω ότι λέγονται και γράφονται από γραφικούς. Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Δημοσιογράφος: Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου με θέμα την οικονομία ο Πρωθυπουργός έθεσε 12 άξονες για τον περιορισμό των δαπανών, πως θα εξελιχθούν;
Υφυπουργός: Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη για περιστολή των δημοσίων δαπανών. Απαιτείται απόλυτη δημοσιονομική πειθαρχία από όλους και δεν πρέπει να δείξουμε την παραμικρή ολιγωρία.
Εκείνο το οποίο προέχει αυτή τη στιγμή είναι να αντιμετωπίσουμε την κρίση και να αποφύγουμε τις όποιες συνέπειές της. Αυτή είναι η έγνοια μας, δεν μας απασχολεί τίποτε άλλο.
Έχουμε ένα μεγάλο δημόσιο χρέος, το οποίο παραλάβαμε από το ΠΑΣΟΚ και το οποίο έως το 2004 τριπλασιάστηκε ως ποσοστό του ΑΕΠ. Αυτό το δημόσιο χρέος αποτελεί τη μεγάλη πληγή της οικονομίας μας. Οι προκλήσεις δεν αντιμετωπίζονται με λόγια. Δεν αντιμετωπίζονται με νοοτροπίες του παρελθόντος. Η στάση της Αντιπολίτευσης και κυρίως της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, βλάπτει την οικονομία. Χρειάζεται υπευθυνότητα. Την ώρα που πανίσχυροι κολοσσοί καταρρέουν σε ολόκληρη την Ευρώπη, πρέπει να χειριστούμε τα ζητήματα της οικονομίας με υπευθυνότητα , αυτοσυγκράτηση, συγκεκριμένο σχέδιο και φυσικά με συναίνεση. Και η στάση της Αντιπολίτευσης δε βοηθάει στη συναίνεση.
Δημοσιογράφος: Ακούμε και γράφονται πολλά για νέους φόρους. Ακόμα και για κεφαλικό φόρο. Τι θα ισχύσει τελικά;
Υφυπουργός: Η οικονομία ιδιαίτερα σ’ αυτή την περίοδο της κρίσης είναι εθνικός στόχος. Είναι μείζονα εθνική υπόθεση. Μπροστά λοιπόν σ’ αυτό τον εθνικό στόχο, δε χωρούν ούτε κομματικές αντιπαραθέσεις, ούτε εκλογικές αντιπαραθέσεις. Όσον αφορά στα σενάρια που ακούγονται ή γράφονται για ειδικούς ή έκτακτους φόρους, όλα αυτά δεν είναι αποφάσεις της Κυβέρνησης.
Πρέπει να σας διαβεβαιώσω ότι δεν έχει συζητηθεί τίποτε σε θεσμικό επίπεδο. Εκείνο το οποίο προέχει για εμάς και αναφέρομαι πιο συγκεκριμένα στο οικονομικό επιτελείο, είναι να πετύχουμε αυτά τα οποία προβλέπει το επικαιροποημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Μόνο εφόσον υπάρξει απόκλιση από τους στόχους που θέτει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, τότε μπορούμε να συζητήσουμε οποιαδήποτε προσαρμογή. Και βέβαια για να υπάρξει απόκλιση πρέπει να παρέλθει αρκετό διάστημα προκειμένου να διαπιστωθεί.
Δημοσιογράφος: Ένα από τα άμεσα μέτρα που ζήτηση ο Πρωθυπουργός και έκανε ιδιαίτερη αίσθηση, είναι ο περιορισμός των αμοιβών των golden boys της Δημόσιας Διοίκησης.
Υφυπουργός: Είναι μέσα στα μέτρα τα οποία προωθούμε το επόμενο διάστημα και έχουν αποφασιστεί σε θεσμικό επίπεδο. Πρώτα εμείς πρέπει να δώσουμε ένα μήνυμα στην κοινωνία, ότι προχωράμε σε περιστολή των δαπανών. Τα διοικητικά στελέχη του ευρύτερου δημόσιου τομέα, πρέπει να έχουν μικρότερους μισθούς και το όριο είναι ο μισθός του γενικού γραμματέα. Κανένας δε θα μπορεί να υπερβεί το όριο αυτό και όποιος δε θέλει να μείνει με αυτούς τους μισθούς, μπορεί να φύγει. Η χώρα έχει ανάγκη από μια συγκροτημένη πολιτική, δεν υπάρχουν περιθώρια δημοσιονομικής χαλάρωσης και όλοι πρέπει να δώσουμε δείγματα γραφής.
Δημοσιογράφος: κ. Μπέζα η Διοίκηση του ΤΕΙ Ηπείρου ζητά η Κυβέρνηση να είναι συνεπής στις δεσμεύσεις της και για την ίδρυση νέου τμήματος και για τις κτιριακές εγκαταστάσεις.
Υφυπουργός: Η Κυβέρνηση θα είναι συνεπής στις δεσμεύσεις της. Ας θυμηθούμε όμως τη συμφωνήσαμε στη σύσκεψη που έγινε πρόσφατα στο Υπουργείο Παιδείας. Συμφωνήσαμε καταρχάς ότι το Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων θα λειτουργήσει κανονικά το ακαδημαϊκό έτος 2009 -2010. Συμφωνήσαμε επιπλέον να λειτουργήσουν κανονικά και τα υπάρχοντα Τμήματα Ιχυοκομίας – Αλιείας και Εφαρμογών Ξένων Γλωσσών. Όπως επίσης συμφωνήσαμε για το καινούργιο Τμήμα Οπτικής και Οπτομετρίας να προχωρήσουν το επόμενο διάστημα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, οι διαδικασίες για την προμήθεια εξοπλισμού, για το διορισμό ωρομίσθιων καθηγητών και για την απόσπαση διοικητικού προσωπικού. Το νέο αυτό Τμήμα συμφωνήθηκε να λειτουργήσει από τα ακαδημαϊκό έτος 2010-2011 και αυτό έχει ανακοινωθεί και επίσημα μετά την πρόσφατη σύνοδο των Προέδρων των ΤΕΙ, από το Υπουργείο Παιδείας. Συμφωνήσαμε ακόμα να προωθήσουμε ως Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και μετά από αίτημα του ΤΕΙ Ηπείρου, την κατασκευή νέων κτιριακών εγκαταστάσεων μέσω του θεσμού των ΣΔΙΤ, για όλα τα Τμήματα του Παραρτήματος Ηγουμενίτσας. Πρέπει να σας πω ότι το αίτημα αυτό υποβλήθηκε πράγματι από το ΤΕΙ και ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) έχει οριστεί ως τεχνικός σύμβουλος για να προχωρήσει αυτό το ζήτημα.
Αυτά είχαμε συμφωνήσει και θέλω να κάνω τις εξής διαπιστώσεις. Πρώτον, διάβασα ότι ο Πρόεδρος του ΤΕΙ πρόκειται να προτείνει το κλείσιμο του Τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων στην Ηγουμενίτσα, εάν δεν είναι κατασκευασμένες οι κτιριακές εγκαταστάσεις το 2010. Για να κλείσει ένα Τμήμα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο χρειάζεται απόφαση του Υπουργείου Παιδείας. Δεν αρκεί η βούληση της διοίκησης του ΤΕΙ.
Εκείνο το οποίο εγώ θέλω να διαμηνύσω στη διοίκηση του ΤΕΙ, είναι ότι όσο εγώ είμαι στη Θεσπρωτία κανένα Τμήμα της Ηγουμενίτσας, δεν πρόκειται να κλείσει. Και δεν πρόκειται να κλείσει όχι επειδή το θέλω εγώ ή η τοπική κοινωνία, αλλά επειδή αυτό απαιτεί το συμφέρον του ΤΕΙ Ηπείρου. Το συμφέρον του ΤΕΙ Ηπείρου είναι να λειτουργούν στην Ήπειρο όσο το δυνατόν περισσότερα Τμήματα.
Το δεύτερο που θέλω να τονίσω είναι ότι εγώ δεν έχω δώσει καμία υπόσχεση ότι μέχρι το 2010 θα είναι έτοιμα μέσω του ΣΔΙΤ τα κτίρια του Παραρτήματος της Ηγουμενίτσας. Δεν είναι δυνατόν να μελετηθούν και να κατασκευαστούν κτίρια μέσα σε ένα χρόνο, είτε με το σύστημα των κλασικών δημόσιων έργων, είτε μέσω ΣΔΙΤ όπου απαιτούνται και κάποιες συγκεκριμένες διαδικασίες. Γιατί λοιπόν ο Πρόεδρος του ΤΕΙ θέτει τέτοια ψευτοδιλήμματα; Πρόκειται για μια παρελκυστική τακτική, η οποία δημιουργεί εσφαλμένες εντυπώσεις. Εάν το ΤΕΙ κρίνει ότι δε μπορεί να στεγάσει στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις και τα 4 Τμήματα, ας ξεκινήσει διαδικασίες για ενοικίαση ιδιωτικών κτιρίων. Ακριβώς για να αντιμετωπιστεί το κτιριακό πρόβλημα, συμφωνήσαμε να υπάρξει ένα μεταβατικό διάστημα και να μην ξεκινήσει τη λειτουργία του το Τμήμα Οπτικής και Οπτομετρίας το ακαδημαϊκό έτος 2009-2010. Δε θα φτιάξουμε κτίρια μέσα σε ένα χρόνο με τη μέθοδο «ψεκάστε – σκουπίστε τελειώσατε». Αυτά τα πράγματα αντιλαμβάνεστε ότι δε γίνονται. Δε μπορώ να καταλάβω γιατί η Διοίκηση του ΤΕΙ Ηπείρου ακολουθεί μια τέτοια τακτική. Ένα ΤΕΙ πρέπει να θέλει αυξάνονται τα Τμήματά του, να γίνονται περισσότερο ελκυστικά και όχι να καταργούνται Τμήματα. Πρέπει να θέλει να διευρύνονται τα γνωστικά αντικείμενα των Τμημάτων του και να προσελκύονται όσο το δυνατόν περισσότεροι σπουδαστές. Εάν κάποια Τμήματα δεν είναι ελκυστικά, όπως για παράδειγμα το Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων, μπορούμε όλοι να συνδράμουμε, ώστε τα Τμήματα αυτά να γίνουν περισσότερο ελκυστικά, αντί να τα καταργήσουμε. Μπορούμε να κάνουμε αυτό που έγινε πρόσφατα στην Άρτα, όπου υπήρξε μετονομασία και αλλαγή του αντικειμένου συγκεκριμένου Τμήματος. Νομίζω ότι οι απόψεις μου είναι ξεκάθαρες.
Δημοσιογράφος: Παρατηρείται μια καθυστέρηση στις εξελίξεις για το φυσικό αέριο. Πότε να αναμένουμε αποφάσεις, μιας και πρόσφατα υπήρξε και επίσκεψη στελέχους του ΠΑΣΟΚ στην περιοχή και σχετική ερώτηση βουλευτών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Υφυπουργός: Για το θέμα του φυσικού αερίου θέλω προκαταβολικά να πω, όσο κι αν αυτό ηχεί περίεργα, ότι η στάση του πολιτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ για το περιβάλλον που επισκέφθηκε πρόσφατα τη Θεσπρωτία, αλλά και των συναδέλφων Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή, είναι σοβαρή και υπεύθυνη.
Και το λέω αυτό γιατί και από το κείμενο της ερώτησης και από τις επίσημες ανακοινώσεις οι οποίες έγιναν, προκύπτει ότι οι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ θεωρούν δεδομένη τη διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου από τη Θεσπρωτία. Δεν προκύπτει από πουθενά το αντίθετο. Όπως επίσης τονίζουν ότι το έργο του φυσικού αερίου είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη χώρα και πρέπει να υλοποιηθεί. Επίσης δεν προτείνουν τον αποκλεισμό της Πέρδικας, ενώ ζητούν εναλλακτικές λύσεις από την Κυβέρνηση.
Ζητούν επίσης αντισταθμιστικά οφέλη για τους κατοίκους και θέτουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ώστε να εξασφαλιστεί η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, του τοπίου της συγκεκριμένης περιοχής, να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των πόρων, να μη διαταραχθούν τα παράκτια οικοσυστήματα και να μην αναχαιτισθεί η τουριστική ανάπτυξη. Συμφωνώ απόλυτα με αυτές τις προϋποθέσεις, οι οποίες θέτονται από τους συναδέλφους του ΠΑΣΟΚ. Αυτές άλλωστε είναι και οι δικές μας θέσεις και για αυτό ακριβώς το λόγο υπάρχει αυτή η καθυστέρηση και στασιμότητα, την οποία ορισμένοι επισημαίνουν. Γιατί εκείνο το οποίο διεκδικούμε όλοι ως τοπικοί φορείς της Θεσπρωτίας και εγώ ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, είναι να υπάρξει τέτοια λύση διέλευσης ώστε να μη δημιουργούνται προβλήματα και στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και στο φυσικό περιβάλλον. Πρόκειται επαναλαμβάνω για μια σοβαρή και υπεύθυνη προσέγγιση από τους συναδέλφους, και όχι για μια λαϊκίστικη στάση, παρότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοιου είδους συμπεριφορές. Αναφέρομαι βέβαια στα κεντρικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και όχι στο τοπικό ΠΑΣΟΚ, το οποίο περί άλλων τυρβάζει. Το ΠΑΣΟΚ της Θεσπρωτίας βγάζει δικά του αυθαίρετα συμπεράσματα και στην περίπτωση του αγωγού φυσικού αερίου ψηφοθηρεί ασύστολα.
Δημοσιογράφος: Τελικά η έναρξη του έργου θα γίνει με ΜΑΤ κ.Μπέζα;
Υφυπουργός: Αυτά τα οποία γράφτηκαν, ότι εγώ ισχυρίστηκα πως θα επιβληθεί η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου με 3.000 ΜΑΤ, τα οποία θα έρθουν στη Θεσπρωτία είναι γραφικά. Δε θέλω να πω τίποτε παραπάνω. Νομίζω ότι λέγονται και γράφονται από γραφικούς. Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου