10.24.2008

Ο Νομάρχης Θεσπρωτίας στο Β΄ αντάμωμα Ηπειρωτών Ευρώπης



Στο Β’ αντάμωμα Ηπειρωτών Ευρώπης βρέθηκε ο Νομάρχης Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας το οποίο πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Μόναχο της Γερμανίας το Β’ αντάμωμα Ηπειρωτών Ευρώπης που διοργάνωσε η Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Ευρώπης.
Το παρόν στις προγραμματισμένες εκδηλώσεις του ανταμώματος των Ηπειρωτών ανά την Ευρώπη έδωσαν οι Βουλευτές Πρέβεζας Γιώργος Τρυφωνίδης (Ν.Δ) και Βαγγέλης Παπαχρήστος (ΠΑΣΟΚ),ο Νομάρχης Πρέβεζας Βασίλης Ιωάννου, Ο Πρόεδρος του ΚΕΤΑ Ηπείρου και του Επιμελητηρίου Πρέβεζας Γιαμάς Ιωάννης, ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής Φώτιος Γκαλίτσης, ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Κώστας Αλεξίου, ο πολιτευτής Β’ Αθηνών και Πρόεδρος Βορειοηπειρωτών Ελλάδος Καραθάνος Χαράλαμπος, η επικεφαλής του αρμόδιου γραφείου για θέματα μειονοτήτων του Πρωθυπουργού της Αλβανίας Μπεζιάνη Κωνσταντίνα, ο Περιφερειάρχης Αργυροκάστρου Σπύρος Ξέρας, ο Πρόεδρος της Ομόνοιας και Δήμαρχος Χειμάρρας Βασίλης Μπολάνο, ο εκπρόσωπος του Παγκύπριου Συνδέσμου Βορειοηπειρωτών Χατζημιχαλάκης Κωνσταντίνος και πλήθος εκπροσώπων από Ηπειρωτικούς συλλόγους και φορείς ανά την Ευρώπη όπως και εκπρόσωπο από άλλες οργανώσεις αποδήμων Ελλήνων του εξωτερικού όπως η εκπρόσωπος της ΣΑΕ Σαραντοπούλου Όλγα και του ΣΑΕ Ευρώπης κ. Επιτροπάκης.
Στην παρέμβαση του ο Νομάρχης Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας αναφέρθηκε στην διάθεση και θέληση των αποδήμων Ηπειρωτών να είναι κοντά στην πατρίδα δίνοντας το γενικότερο αναπτυξιακό στίγμα του νομού τονίζοντας πως « έχει γίνει ένα ξεκίνημα τα τελευταία χρόνια, δεν μπορεί πλέον κανείς να το σταματήσει. Στην Θεσπρωτία τα τελευταία χρόνια πραγματοποιούνται σημαντικά έργα όπως η Εγνατία Οδός που σταδιακά ολοκληρώνεται σύντομα παραδίδεται και το τμήμα Κρυσταλλοπηγής το οποίο δίνεται στην κυκλοφορία μέχρι το τέλος του μήνα», επίσης στα της Εγνατίας ανέφερε ότι με τον Κόμβο Καρτέρι – Βασιλικό πραγματοποιείται η σύνδεση της Εγνατίας Οδού με τα Ηπειρωτικά παράλια. Λόγος έγινε και το έργο νέα Γέφυρα Γλυκής που με την υλοποίηση της ενώνει του δύο νομούς. Υπογραμμίστηκε η σημασία του προγράμματος Πίνδου και την Ένταξη νομού Θεσπρωτίας για την προώθηση και ανάπτυξη ορεινών όγκων. «Το πρώτο έργο από αυτό το πρόγραμμα είναι η σύνδεση Αγ. Κυριακής – Σούλι που συνδέει την Εγνατία Οδό με τους ιερούς χώρους του Σουλίου».
Ότι αφορά το Λιμάνι Ηγουμενίτσας ενημέρωσε ότι τρέχει η Β’ φάση με ταχεία πορεία κατασκευής, τη στιγμή που η εξέλιξη της Γ’ φάσης φέρνει τις μελέτες που ολοκληρώνονται στο Νομαρχιακό Συμβούλιο.
Σχετικά με το τελωνείο Αμπελώνα ανέφερε ότι με τη λειτουργία του είμαστε κοντά στα αδέρφια μας στην νότια Αλβανία όπως και με τον δρόμο που υλοποιείται μέσω του ΕΣΟΑΒ από το Τελωνείο Μαυροματίου έως Αγ. Σαράντα που δίνει πνοή στα ελληνόφωνα χωριά της Β. Ηπείρου. Σημαντικές παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο του νομού που ετοιμάζονται μελέτες ενόψει ΕΣΠΑ (Δ΄ΚΠΣ).
Ο Νομάρχης Θεσπρωτίας αναφέρθηκε και στις παρακάτω δράσεις και υποδομές προς δρομολόγηση. «ΒΙΟΠΑΘΕ: ολοκληρώνεται, στόχος πλέον και η επέκταση του.
Περιβάλλον: Σεβασμός, διατήρηση φυσικής κληρονομιάς Καλαμά κι’ Αχέροντα. Στηρίζουμε την Γεωργία, την κτηνοτροφία, τις ιχθυοκαλλιέργειες. Προωθούνται έργα υποδομής αρδευτικά.
Υγεία: Σημαντικά άλματα, Σύγχρονο τμήμα επειγόντων περιστατικών, επέκταση νοσοκομείου Φιλιατών. Σύγχρονο σύστημα υγείας καλυπτόμενο από όλες τις πλευρές.
Νέες τουριστικές αγορές π.χ κρουαζιερόπλοια.
Σιδηροδρομική σύνδεση: Ολοκληρώνονται οι μελέτες για το τμήμα Ηγ/τσα – Καλαμπάκα.
Νομάρχες Ηπείρου: κοινό πλαίσιο σε όλα τα σοβαρά θέματα.
Προσπαθούμε να μην περάσει καμία ευκαιρία χαμένη
Φυσικό Αέριο: θα περάσει και η Ήπειρος θα γίνει το κέντρο παροχής σε ολόκληρη τη Βορειοδυτική Ελλάδα
Έργα ΣΔΙΤ, υποδομές πολιτισμού, σχολεία.
Στην ‘Ηπειρο επιτελείται σημαντικό έργο ώστε ακόμη και να δημιουργηθούν προϋποθέσεις επαναπατρισμού.»
Με την λήξη των εργασιών ο Νομάρχης σε δήλωσε του ανέφερε το εξής:
« Εκφράζω τη συγκίνηση μου ως παιδί μεταναστών που συμμετείχα στο Β’ αντάμωμα των Ηπειρωτών Ευρώπης, διαπιστώνοντας την αγάπη των συμπατριωτών μας για την πατρίδα και την προσπάθεια διατήρησης των ηθών και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς πράγματα τα οποία εμπράκτως και με ιδιαίτερη θέρμη προσπαθούν να τα διατηρήσουν. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσπρωτίας στηρίζει όχι μόνο ηθικά, αλλά και υλικά πλέον όλες αυτές τις προσπάθειες των Ηπειρωτών της Ευρώπης θεωρώντας ως υποχρέωση μας να μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να διατηρούν τον ελληνισμό όντας οι καλύτεροι μας εκπρόσωποι στην Ευρώπη και τον κόσμο.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: