Ημερίδα παρουσίασης των αποτελεσμάτων του έργου POPULAR, πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσπρωτίας, παρουσία του Νομάρχη κ. Βασ. Γιόγιακα και του αρμόδιου Αντινομάρχη κ. Μιχ. Γκίκα, πολλών εκ των ενδιαφερόμενων ελαιοτριβαίων, εκπροσώπων αγροτικών συνεταιρισμών-συλλόγων και υπηρεσιακών παραγόντων.
Το έργο POPULAR χρηματοδοτήθηκε από την κοινοτική πρωτοβουλία INTERREG III A Ελλάδα – Ιταλία και είχε στόχο να εξετάσει τις περιβαλλοντικά φιλικές αλλά και βιώσιμες μεθόδους διαχείρισης των αποβλήτων των ελαιοτριβείων.
Στην εισήγησή του ο Νομάρχης μεταξύ άλλων ανέφερε πως:
«Η ελαιοκαλλιέργεια στο νομό μας έχει μακρά ιστορία, γεγονός που αποδεικνύεται από τους αιωνόβιους ελαιώνες σε ολόκληρο σχεδόν το νομό και ιδιαίτερα κοντά στα παράλια.
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και εγώ προσωπικά πιστεύω πως οι 28 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σήμερα στο νομό μας στον κλάδο των ελαιοκομικών προϊόντων μπορεί και πρέπει να ενισχυθούν.
Ο ρόλος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης είναι να δημιουργήσει τις συνθήκες, τις προϋποθέσεις και να δώσει στους ελαιοπαραγωγούς τα εργαλεία ώστε να μπορέσουν να δημιουργήσουν προϊόντα υψηλής ποιότητας, να αναπτυχθούν στο ανταγωνιστικό περιβάλλον και να επιτύχουν την αναγνώριση των Θεσπρωτικών προϊόντων και έξω από τα όρια του Νομού μας.
Ταυτόχρονα, πρέπει να εφοδιάσουμε τους αγρότες μας με τις έρευνες και τις μελέτες εκείνες που χρειάζονται ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε ό,τι στο μέλλον απαιτηθεί.
Στα πλαίσια αυτά υλοποιήσαμε και το πρόγραμμα που σας παρουσιάζουμε σήμερα, επιθυμώντας να είμαστε και να είστε έτοιμοι για τις μελλοντικές εξελίξεις στον ελαιοκομικό τομέα.»
Ο καθηγητής του Παν/μιου Πατρών Δρ. Μιχάλης Κορνάρος, παρουσιάζοντας την πρόταση του Πανεπιστημίου Πατρών για την αντιμετώπιση του προβλήματος διαχείρισης των αποβλήτων των ελαιοτριβείων στο Νομό μας τόνισε πως η προτεινόμενη λύση είναι: «Μία ή περισσότερες κεντρικές μονάδες αναερόβιας χώνευσης αγροτοκτηνοτροφικών αποβλήτων (απόβλητα ελαιοτριβείων, τυροκομείων, οινοποιείων, σταβλικών εγκαταστάσεων, οπωροφόρων δένδρων, κλαδεμάτων, κλπ) οι οποίες θα επεξεργάζονται τα διάφορα απόβλητα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους εξασφαλίζοντας συνεχή λειτουργία και όχι καθυστερήσεις για επαναλειτουργία, παρουσιάζει τις καλύτερες δυνατότητες αξιοποίησης για δημιουργία βιοαερίου και οδηγεί σε οικονομία λόγω κλίμακας μεγέθους», και κάλεσε τους παριστάμενους ελαιοτριβείς και εκπροσώπους των αγροτικών συνεταιρισμών να σκεφθούν την πιθανότητα δημιουργίας συνεταιριστικής μονάδας, τονίζοντας πως το πανεπιστήμιο Πατρών θα είναι σε θέση να δώσει τα στοιχεία και προδιαγραφές που απαιτούνται για το κόστος και τη βιωσιμότητα της μονάδας, ενώ ο Αντινομάρχης κ. Γκίκας τόνισε πως η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση θα συνδράμει, εφ’ όσον υπάρξει τέτοια πρόταση, στην εξεύρεση πιθανής χρηματοδότησης.
9.11.2008
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου