8.12.2008

ΣΥΝΤΟΜΑ




Αλλαγή στον τρόπο ανάθεσης των μικρών έργων
Σημαντική αλλαγή στον τρόπο ανάθεσης των μικρών έργων που υλοποιούνται από τους Δήμους και τις Κοινότητες της Ηπείρου, επιφέρει γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.Η γνωμοδότηση αυτή που κοινοποιήθηκε στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το Υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης προβλέπει ότι στο εξής η αρμοδιότητα της ανάθεσης των τεχνικών έργων που έχουν μικρούς προϋπολογισμούς δεν θα ανήκει στην Δημαρχιακή Επιτροπή του Δήμου, αλλά στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Η γνωμοδότηση αυτή σηματοδοτεί τη λήξη μιας κατάστασης που προκαλούσε τριβές και διαφωνίες στους Δήμους της Ηπείρου.(Να σημειωθεί πως μέχρι τώρα για τεχνικά έργα προϋπολογισμού έως 5.869,41 ευρώ, η ανάθεση γινόταν από τις Δημαρχιακές Επιτροπές).Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους κατέληξε στην συγκεκριμένη γνωμοδότηση, λαμβάνοντας υπόψη του το νέο Κώδικα των Δήμων και Κοινοτήτων, ο οποίος μόνο σε εξαιρετικές και επείγουσες περιπτώσεις (προφανώς για την ταχύτατη αντιμετώπιση της σχετικής ανάγκης) προσθέτει στις αρμοδιότητες της Δημαρχιακής Επιτροπής την απευθείας ανάθεση προμηθειών, παροχής υπηρεσιών, εκπόνησης μελετών και εκτέλεσης έργων. Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους έκρινε ότι «τέτοια περίπτωση δεν συντρέχει προκειμένου για ανάθεση κατασκευής έργων».

Στην Αθήνα έγινε η κηδεία του Άγγελου Κίτσιου, φτωχότερη η Ήπειρος
Κηδεύτηκε χθες στις 4 το απόγευμα, στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών, ο Πρόεδρος του Ριζαρείου Ιδρύματος Άγγελος Κίτσιος. Προσωπικότητες της Ηπείρου από το χώρο της πολιτικής, της οικονομίας και του πολιτισμού με δηλώσεις τους αναφέρονται στο τεράστιο έργο και την μεγάλη προσφορά του εκλιπόντος στον τόπο. Φορείς, Ιδρύματα και Σύλλογοι με ψηφίσματά τους αποτίουν φόρο τιμής στον αείμνηστο Άγγελο Κίτσιο ο θάνατος του οποίου έκανε φτωχότερη την Ήπειρο από μια μεγάλη προσωπικότητα που προσέφερε πολλά στον τόπο.

Περιπετειώδης σύλληψη διακινητή και «λαθραίων»
Στο Μαυρούδι Θεσπρωτίας αστυνομικοί του ΤΔΝ Ηγουμενίτσας εντόπισαν ένα ύποπτο Φ.Ι.Χ. αυτοκίνητο και επιχείρησαν να το ελέγξουν. Σε νομίμως δοθέν σήμα στάσης για έλεγχο, ο οδηγός ανέπτυξε μεγάλη ταχύτητα και ακολούθησε καταδίωξη, με αποτέλεσμα το όχημα λίγο αργότερα να ανατραπεί. Λόγω της ανατροπής ο αλλοδαπός οδηγός τραυματίσθηκε και μεταφέρθηκε στο Γ.Ν. Φιλιατών, όπου νοσηλεύεται φρουρούμενος. Εντός του οχήματος επέβαιναν 14 λαθρομετανάστες, τους οποίους μετέφερε προς την Αθήνα. Από την προανάκριση προέκυψε ότι το όχημα ήταν ιδιοκτησίας ημεδαπού και είχε κλαπεί από περιοχή της Λευκάδας.

Στα 18τους θ’ αποκτούν ελληνική υπηκοότητα!
Ιδιαίτερα θα διευκολυνθούν οι μετανάστες που ζουν στην Ήπειρο, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς η κυβέρνηση σχεδιάζει να θεσπίσει την αυτόματη απόκτηση της ελληνικής υπηκοότητας, για τα παιδιά των μεταναστών που γεννήθηκαν στην χώρα μας και με την συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους εξακολουθούν να ζουν εδώ.Μέχρι τώρα οι μετανάστες που βρίσκονται παράνομα στην Ελλάδα, αλλά έχουν παιδιά που φοιτούν στην Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση δεν απελαύνονται (οι ίδιοι και τα παιδιά τους) μέχρι αυτά να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Μετά παίρνουν τον δρόμο της επιστροφής στην πατρίδα τους!

Τιμήθηκε στο Συρράκο ο πρώτος Συνταγματικός Πρωθυπουργός της Ελλάδας Ι. Κωλέττης.
Ο πρώτος Συνταγματικός Πρωθυπουργός της Ελλάδας Συρρακιώτης Ιωάννης Κωλέττης τιμήθηκε σε εκδήλωση που τελούσε υπό την αιγίδα του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και η οποία πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία του Συρράκου. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Α΄ αντιπρόεδρος της Βουλής Γ.Σούρλας ενώ χαιρετισμούς μεταξύ άλλων απηύθυναν οι Υφυπουργοί ΠΕΧΩΔΕ Σ.Καλογιάννης και Εθνικής Άμυνας Κ. Τασούλας, ο Νομάρχης Ιωαννίνων Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ Μ. Παντούλας και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ιωάννης Γεροθανάσης. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ετήσιας διοργάνωσης λόγου με τίτλο ΄΄Αρμάνικος Ελληνισμός 2008΄΄ και συνδιοργανώθηκε από τη Ν.Α. Ιωαννίνων, την Κοινότητα Συρράκου και την Εταιρεία Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου.

Και από τον Αμπελώνα η κίνηση Ι.Χ. προς και από Αλβανία
Με απόφαση του Υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αντώνη Μπέζα, ειδικά για το χρονικό διάστημα από Παρασκευή 8 Αυγούστου έως και τη Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου, επιτρέπεται η διέλευση (είσοδος – έξοδος) Ι. Χ. αυτοκινήτων με ελληνικές πινακίδες από το νέο Τελωνείο στον Αμπελώνα Θεσπρωτίας. Με την απόφαση αυτή αναμένεται να αμβλυνθεί ως ένα βαθμό το οξύ κυκλοφοριακό πρόβλημα που παρουσιάζεται στο διάστημα αυτό στο Τελωνείο Κακαβιάς.

Χωρίς άδεια πλέον η χρήση T.V. – Ραδιοφώνου στα καταστήματα
Με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας γνωστοποιήθηκε στους Δήμους της Ηπείρου από την Γενική Διεύθυνση Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Διεύθυνση Οργάνωσης και Λειτουργίας Ο.Τ.Α του υπουργείου Εσωτερικών, πως πλέον δεν απαιτούνται άδειες για την χρήση τηλεόρασης ή ραδιοφώνου στα καταστήματα. Ένας βραχνάς παίρνει τέλος για τους ιδιοκτήτες καφενείων και άλλων καταστημάτων στην Ήπειρο που τους ζητούσαν άδεια μουσικών οργάνων, στην περίπτωση που χρησιμοποιούσαν ραδιόφωνο και τηλεόραση και σε αντίθετη περίπτωση τους απειλούσαν με πρόστιμα και κυρώσεις. Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας έθεσε με σαφήνεια το θέμα στους αρμόδιους φορείς και ζητούσε να βρεθεί λύση. Σε απάντηση του υπουργείου Εσωτερικών διευκρινίζεται ότι «για την χρήση ραδιοφώνου ή τηλεόρασης δεν απαιτείται άδεια μουσικών οργάνων. Ανεξάρτητο είναι το θέμα, εάν για την χρήση τηλεόρασης ή ραδιοφώνου απαιτείται άδεια δημόσιας εκτέλεσης από Οργανισμό Διαχείρισης δημόσιας εκτέλεσης, σύμφωνα με τις διατάξεις περί πνευματικής ιδιοκτησίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: