6.07.2008

ΕΙΚΟΝΙΚΑ






Γράφει ο Κίτσος Μπουασσονάς

Περί εκτιμήσεων
Οι εκτιμήσεις είναι πολλές φορές χρήσιμες αν η κριτική ικανότητα που απαιτείται δεν παραμορφώνει τα γεγονότα. Βέβαια η εγκυρότητα της εκτίμησης αποδεικνύεται εκ των υστέρων και τις περισσότερες φορές φαίνεται εκ του αποτελέσματος.
Υπάρχουν και εκτιμήσεις που καθορίζονται από την προσωπική επιθυμία του εκτιμητή και μπορεί να αποσκοπούν στο να παραπλανήσουν να καλύψουν ή και να δημιουργήσουν πρόσκαιρες εντυπώσεις. Δεν είναι λίγες οι φορές που τέτοιου είδους εκτιμήσεις χρησιμοποιήθηκαν για να συκοφαντήσουν ή να υπονομεύσουν δραστηριότητες που τυχαίνει να είναι ανεπιθύμητες σε κάποιους.
Είναι καιρός πλέον οι διάφοροι «εκτιμητές- αναλυτές» να κάνουν την αυτοκριτική τους, εάν θέλουν να περισώσουν ότι έχει απομείνει από την κουρελιασμένη αξιοπιστία τους.

lamogia.gr
«Χάρη στα blog γίνεται γνωστή η αδικία στον κόσμο», λέει ο Έρικ Σκόνφελντ, αρχισυντάκτης του Τechcrunch. com, ενός από τα δημοφιλέστερα ιστολογία στο Διαδίκτυο, σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ. Αυτό εμείς το είχαμε διαπιστώσει από νωρίς και γι’ αυτό υποστηρίζαμε και υποστηρίζουμε τη διάδοσή τους. Κάποιοι όμως στο τόπο μας, πανικοβάλλονται με την ιδέα ότι μπορεί κάποια στιγμή να βγουν τα «άπλυτα» στη φόρα. Αφού προσπάθησαν ανεπιτυχώς να συκοφαντήσουν τα blogs με γενικόλογους αφορισμούς, τώρα ετοιμάζονται να δημιουργήσουν ιστολόγιο πιστεύοντας ότι έτσι μπορούν να «θολώσουν» τα νερά.
Το ότι έχουν καθυστερήσει να δημιουργήσουν ιστολόγιο δεν οφείλεται στην δυσκολία που παρουσιάζει αυτό, (σε ενάμιση λεπτό είναι έτοιμο) αλλά στο τι θα γράψουν.
Είναι περιττό να αναφέρουμε ότι μετά την πρώτη ανάρτηση ...θα γελάσει και ο κάθε πικραμένος.

Χρήσιμες συμβουλές
«Να είσαι προσιτός στον Τύπο» είπε ο Αλέκος στον Σπύρο όταν ο τελευταίος άρχισε τα «τσαλιμάκια» βλέποντας το φακό της δημοσιότητας να έχει εστιάσει επάνω τους, την Κυριακή του Πάσχα στο Τάγμα. Έμπειρος στην χρήση των media ο πρώην υπουργός συμβούλεψε τον πρόεδρο του πολιτιστικού να ξεπεράσει τις «σεμνοτυφίες» και να «ξανοίγεται» περισσότερο.
Ο χρόνος θα δείξει αν ο Σπύρος θα κάνει τα σωστά «ανοίγματα» προς την σωστή «κατεύθυνση».

Αλλιώς τους τα είπαν και αλλιώς τα βρήκαν
Όσο και αν ενδιαφέρεσαι για τον τόπο σου, όταν βρίσκεσαι μακριά είναι δύσκολο να σχηματίσεις εικόνα για αυτόν στις πραγματικές διαστάσεις. Περιορίζεσαι σε αυτά που σου μεταφέρουν, υποτίθεται καλόπιστα ,οι «δικοί» σου άνθρωποι που ζουν εκεί. Τι γίνεται όμως, όταν με την πρώτη επίσκεψη διαπιστώσεις ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως στα μετέφεραν; κάνεις γαργάρα την αλήθεια και συνεχίζεις να παραμυθιαζεσαι χάνοντας ένα μεγάλο μέρος της αξιοπιστία σου σε σχέση με την κριτική σου ικανότητα ή σιωπάς προβληματιζόμενος για την αξιοπιστία των «δικών» σου ανθρώπων;
Πάντως κάποιοι από Αθήνα που το έπαιζαν «μυστικοσύμβουλοι», βλέποντας τα έργα στο Φιλιάτι, το λαρύγγι τους γέμιζε σάλιο.

Αποχώρηση; (1)
Την ανάγκη για ανανέωση διαπίστωσε η εκκλησιαστική επιτροπή Φοινικίου σε συγκέντρωση Φοινικιωτών που έγινε την τρίτη ημέρα μετά το Πάσχα στο καφενείο του χωριού. Δια στόματος Σπύρου Καραμπίνα έγινε έκκληση να αναλάβουν οι νεώτεροι όχι μόνο την εκκλησία αλλά και το Μουσείο. Το βιολογικό τους ρόλοι, όπως είπαν, δεν τους επιτρέπει πλέον την ακρίβεια που επιθυμούσαν. Φυσικό και επόμενο είναι η διαχείριση σε πράγματα που είχαν την εύθηνη να παρουσιάζει απρόβλεπτες δυσκολίες.
Το ζητούμενο βέβαια δεν είναι να αναλάβουν απλά κάποιοι νεώτεροι. Και ο 80αρης νεώτερος του 87χρονου θεωρείται.
«Αξιόπιστη» παράδοση και «αξιόπιστη» παραλαβή είναι το πρώτο ζητούμενο.

Αποχώρηση; (2)
Τώρα ίσως να αναρωτηθήκατε γιατί έγινε αναφορά και στο λαογραφικό «μουσείο»; Διότι τα ίδια άτομα βρίσκονται και στη διοίκηση του μουσείου Φοινικίου. Και από το υπουργείο πολιτισμού τους «στείλανε μαντάτα» ότι αν θέλουν να λέγονται μουσείο πρέπει και να λειτουργούν ως μουσείο. Τα πράγματα βέβαια δυσκόλεψαν πολύ φέτος όταν τους ζητήθηκε να εορτάσουν την παγκόσμια ημέρα των μουσείων με θέμα: «Τα μουσεία ως παράγοντες κοινωνικών αλλαγών και εξέλιξης». Όπως ήταν αναμενόμενο δεν έγινε καμία εκδήλωση.
Σοφό είναι να αποχωρεί κανείς εγκαίρως. Διότι αν σε προλάβουν οι «εξελίξεις», σε οδηγούν μοιραία σε αναγκαστική παραίτηση. Και αυτό δεν είναι ότι καλύτερο για αυτούς που κόπτονται δήθεν για την υστεροφημία της «προσφορά» τους.

Το «fair play» της Ντόρας στη Θεσπρωτία
Διπλωματικό «τακτ» επέδειξε η Ντόρα κατά την επίσκεψη της στη Θεσπρωτία για τις γιορτές του Σουλίου. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο ως υπουργός ήταν η επίσημη εκπρόσωπος της κυβέρνησης. Πέρα του τυπικού μέρους σε όλες τις άλλες εκδηλώσεις βρισκόταν δίπλα στον Αντώνη Μπέζα αναγνωρίζοντας τον πρωταρχικό ρόλο του Θεσπρωτού πολιτικού στην Ήπειρο.
Οι νέοι πολιτικοί και την γνώση έχουν αλλά και την διορατικότητα και μπορούν «εύκολα» να παρακάμπτουν τα όποια εμπόδια τους παρουσιάζουν οι κάθε λογής αντιδραστικοί μηχανισμοί που βρίσκονται σε δήμους και ...νομαρχίες.
Το γεγονός ότι η κ. Μπακογιάννη ήλθε στην Ήπειρο με το πρωθυπουργικό αεροπλάνο λέει πολλά σε αυτούς που προσδοκούσαν με τον ερχομός της ...εσωκομματικές «αναταράξεις».

Φάλτσο
Δεν έχουμε ούτε ένα μήνα που δημιουργήσαμε ιστολόγιο και βρισκόμαστε ακόμη στη δοκιμαστική περίοδο, παρ’ όλα αυτά πιστεύουμε ότι έχουμε μια σοβαρή παρουσία στο διαδίκτυο.
Κάποιες αποκλειστικότητες από την Θεσπρωτία λειτούργησαν θετικά στο να γίνουμε γνωστοί στο χώρο του «τύπου» κυρίως στην Ήπειρο.
Οι περισσότερες εφημερίδες μας επισκέπτονται καθημερινά με την ελπίδα να αλιεύσουν καμία είδηση από την Θεσπρωτία. Και καλά κάνουν. Ο σκοπός άλλωστε του ιστολογίου μας αυτός είναι. Μια Γιαννιώτικη όμως καθημερινή εφημερίδα ίσως από κεκτημένη ταχύτητα ξέχνα να αναφέρει την πηγή.
Ελπίζουμε συντομα να επανορθώσει. Εμείς πάντως φροντίζουμε οι αναρτήσεις να γίνονται πριν τις 6 το απόγευμα ώστε να μπορούν να προλάβουν το τυπογραφείο.
Η ηλεκτρονική ειδησεογραφία έχει άλλους ρυθμούς που δυστυχώς η έντυπη δεν μπορεί να ανταγωνιστεί.

Νομαρχιακό μέγαρο
Ουδείς αμφιβάλει ότι η νέα εμφάνιση του νομαρχιακού μεγάρου είναι εντυπωσιακή. Ο αρχιτέκτων κ. Αθανασίου κατάφερε να αποκαλύψει και να αναδείξει την ομορφιά του κτηρίου που τόσα χρόνια οι προηγούμενες νομαρχιακές αρχές «κρατούσαν» κρυμμένες.
Χρόνια τώρα το κτήριο της νομαρχίας έστεκε στην καρδιά της πρωτεύουσας του νομού γκρίζο και άχαρο ως σύμβολο ενός κρατικού μηχανισμού «απάνθρωπου και καταπιεστικού» που παρέπεμπε σε δημόσια κτήρια του «υπαρκτού σοσιαλισμού». Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι, έως ένα σημείο, η παλαιά όψη εξέφραζε και τις νοοτροπίες που επικρατούσαν στις υπηρεσίες που στέγαζε και στεγάζει ακόμη.
Το ζητούμενο από τον σημερινό νομάρχη είναι να προχωρήσει και στην «εσωτερική» ανακαίνιση της νομαρχίας και να «αναδείξει» το αξιόλογο πρόσωπο της δημόσιας διοίκησης, που μέχρι τώρα βρίσκεται θαμμένο κάτω από τους σοβάδες της μετριότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: